NOVA DIGITALNA ERA

Završeni međunarodni dogovori oko raspodjele frekvencija za digitalnu televiziju - otkrivamo što to znači za hrvatske građane

Autor

mpf

Novi sustav digitalne televizije DVB-T2 omogućit će da svi nacionalni programi odašilju sadržaj u HD kvaliteti, a pritom će se otvoriti i tehnička mogućnost za razvijanje širokopojasnog pristupa internetu diljem Hrvatske

19.12.2017. u 08:47
Ispiši članak

U posljednjih nekoliko godina razvijeni su novi, efikasniji standardi digitalne televizije DVB-T2 i video kodiranja H.265/HEVC, čiji je cilj omogućiti ekonomično odašiljanje sadržaja visoke razlučivosti (HD) u zemaljskim mrežama te osigurati razvoj novih usluga. Novi standardi omogućit će da se radiofrekvencijski sustav koristi učinkovitije, odnosno da se za odašiljanje postojećih kanala koristi manji dio radiofrekvencijskog spektra. Na taj se način oslobađa dio spektra druge digitalne dividende, koji će poslužiti za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, prije svega za razvijanje širokopojasnog pristupa internetu za kojim postoji sve veća potreba.

Početak prelaska digitalne televizije s DVB-T na DVB-T2 standard u Republici Hrvatskoj planiran je za 2019., a kako bi se cjelokupni postupak odvio što jednostavnije, u tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz. Planirano je da u DVB-T2 - H.265/HEVC sustavu svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašilju sadržaje visoke razlučivosti (HD).

Što prelazak na DVB-T2 standard znači za građane

U srpnju ove godine Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je „Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj“. U ovoj preporuci navedeni su minimalni tehnički zahtjevi koje DVB-T2 prijamnici trebaju zadovoljiti kako bi se u Republici Hrvatskoj osigurala visoka kvaliteta prijama usluga digitalne zemaljske televizije.

U razdoblju od 2019. do 2021. građani će trebati prilagoditi svoje TV prijamnike novom standardu pomoću takozvanih Set Top Box uređaja. Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s Preporukom. Važno je napomenuti kako kupovina novog TV uređaja nije nužna prije promjene standarda u razdoblju od 2019. do 2021. godine, no ukoliko se ipak odlučite kupiti novi uređaj, potrebno je izabrati onaj koji podržava novi standard kako biste izbjegli dodatne troškove u budućnosti. Tijekom 2018., DVB-T2 prijamnici počet će se označavati posebnim logom, koji će jamčiti da su u skladu sa standardom odašiljanja u Hrvatskoj i potrošačima olakšati kupovinu.

Prelazak na DVB-T2 sustav u međunarodnim okvirima

Kako bi prelazak na DVB-T2 standard bio uspješan, potrebno je uskladiti tehničke parametre konkretnih odašiljača i na međunarodnoj razini. U slučaju Republike Hrvatske, međunarodno usklađivanje se vrši sa susjednim zemljama i zemljama u regiji - Austrijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Italijom, Mađarskom, Slovenijom i Srbijom.

Početkom prosinca u Budimpešti je održan sastanak Foruma o primjeni digitalne dividende u južnoj Europi (SEDDIF - South European Digital Dividend Implementation Forum). Na ovom sastanku sudjelovali su stručnjaci HAKOM-a.

Republika Hrvatska potpisala je sporazume s Austrijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Mađarskom, Slovenijom i Srbijom, čime je dogovorena raspodjela televizijskih kanala i ostvareni preduvjeti za uspješan planirani prelazak na DVB-T2 i oslobađanje spektra druge digitalne dividende za pružanje širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija. Također, time su ispunjeni zahtjevi Europske komisije da svi dogovori unutar Europske Unije budu dovršeni do kraja 2017. godine. Na međunarodnoj razini će još biti potrebno dogovoriti parametre za odašiljače lokalnih televizija, što se planira u 2018. godini.

Lokalno gledano, prelazak Republike Hrvatske na DVB-T2 - H.265/HEVC sustav oslobodit će frekvencijski pojas 694-790 MHz. On će se potom moći dodijeliti mrežama javnih pokretnih komunikacija, što ima dvije dodatne prednosti. Prva je dodatni doprinos državnom proračunu, a druga mogućnost da operatori svim građanima Republike Hrvatske mogu isporučiti kvalitetnu uslugu širokopojasnog pristupa internetu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.