razvojni forum

Žalac: U medijima se pišu neistine oko povlačenja europskih sredstava, samo ove godine smo ugovorili 17 milijardi kuna!

Autor

rj/h

U Starim Kunjevcima nedaleko Vinkovaca u ponedjeljak je održan Razvojni forum kontinentalne Hrvatske u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa ciljem upoznavanja ključnih dionika razvoja s konceptom i dinamikom izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

13.11.2017. u 13:49
Ispiši članak

Obraćajući se županima, gradonačelnicima i direktorima razvojnih agencija ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je kako se kroz forum želi potaknuti razmjenu mišljenja o budućem razvoju Hrvatske i dugoročnim vizijama razvoja županija, kako bi što bolje identificirali razvojna pitanja i potencijale, ključne gospodarske grane i strateške razvojne projekte.

"To što sada radimo je neovisno o financijskoj perspektivi EU-a jer još uvijek ne znamo hoće li biti 5+5 ili sedmogodišnje razdoblje, ali mislim da je važno sve na vrijeme pripremiti, a pritom posebice moramo voditi računa da razvojni projekti koje prihvati Sabor budu utemeljeni u hrvatskom i EU proračunu", kazala je Žalac.

Poručila je da treba dokinuti sadašnju situaciju da u Hrvatskoj postoji 140 nacionalnih i više od 1700 lokalnih i regionalnih razvojnih strategija. "Time više nitko ne može upravljati. Želimo prosperitetnu Hrvatsku utemeljenu na specijalizaciji regija i da se jačaju sektori koji počivaju na prirodnim resursima, a ne da nam je trgovina vodeći sektor u gospodarstvu", kaže Žalac.

Ugovoreno 17 milijardi kuna iz EU fondova

Odgovarajući na pitanja novinara, Žalac je ustvrdila kako je sve što je u medijima napisano o EU fondovima u vezi rebalansa državnog proračuna "velika neistina". "Mi smo ove godine premašili iznos ugovorenih sredstava. To je do kraja godine nekih više od 17 milijardi kuna", rekla je dodajući da, kada se govori o isplaćenim sredstvima, ministarstvo "nije imalo što ovjeriti jer u prošloj godini niti nije bilo natječaja". 

"Kada govorimo o rebalansu i onome što bi se u ovoj godini trebalo isplatiti, moram reći da još uvijek čekam zahtjeve za nadoknadu sredstava od velikih projekata i s time nisam zadovoljna. Više neću dozvoliti da se projekti prolongiraju u kvartalima u šest mjeseci, godinu dana", kazala je.

Na pitanje tko je krivac za takvo stanje, odgovorila je kako se veliki projekti provode na razini države i državnih institucija, pa se tu moraju poduzeti mjere da se stvari poprave.

Ustvrdila je kako projekt Pelješkog mosta ide predviđenom dinamikom i nitko ga više ne može zaustaviti.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, želja je županijskih vlasti da se postojeća strategija razvoja županije ugradi u nacionalnu strategiju te da se razvoj županije jače potpomogne europskim sredstvima.

Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić rekao je kako je s područja Osječko-baranjske županije s današnjim danom odobreno 960 EU projekata ukupne vrijednosti 580 milijuna eura.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.