Filip Galić za Direktno

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi ne štiti poljoprivrednike, zbog njega će trgovački lanci kupovati robu u EU

Autor

Marijan Opačak

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom novi je zakon koji je stupio na snagu 07.12.2017. godine. Cilj mu je zaštita proizvođača, sprečavanje i zabrana nepoštenih trgovačkih praksi koje nameću zbog svoje 'dominantne pregovaračke pozicije' otkupljivači, prerađivači i trgovci. 

13.01.2018. u 19:20
Ispiši članak

Ovim zakonom pokušava se utjecati na subjekte koji posluju s proizvođačima da sklapaju ugovore koji su isključivo u skladu s ovim zakonom, ne mareći pritom za njihovu uobičajenu poslovnu praksu, a kao jedini kriterij dominantne pregovaračke pozicije je taj da društvo otkupljivača, prerađivača mora imati godišnji prihod veći od 50 milijuna, odnosno 100 milijuna kuna za društvo trgovca. 

Dok bi ovaj zakon u pravilu trebao zaštititi proizvođače od nepoštenih praksi u obliku mogućnosti jednostranih raskida ugovora od strane trgovaca, ugovaranje raznih naknada za stavljanje proizvoda na police trgovina, plaćanje daleko izvan rokova od 60 dana, nametanje nerazmjerno visokih ugovornih kazni , to sve, proizvođača, a na posljetku i potrošača, stavlja u neravnopravan položaj. 

"Ovaj zakon naoko djeluje pozitivno i usmjeren je ka zaštiti OPG-ova, no problem je što se postupanje jednog velikog poslovnog subjekta zapravo pokušalo preslikati na sve, te se sve trgovce, otkupljivače i prerađivače, tretira kao da su kriminalna udruženja kojima je cilj preveslati hrvatskog poljoprivrednika", rekao je za Direktno Filip Galić član Izvršnog odbora Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA). 

Zakon nije ispunio svoju svrhu u zaštiti poljoprivrednika

Naš sugovornik napominje kako je Zakonodavac išao isključivo logikom godišnjih prihoda, bez razmišljanja o udjelu na tržištu pojedinog trgovca.

"Tako formalno-pravno, neki trgovac, otkupljivač ili prerađivač koji ne ispunjava prihodovni cenzus, ali ima apsolutni monopol u određenoj lokalnoj zajednici, može primjenjivati tzv. nepoštene prakse", tvrdi Galić i dodaje:

"S druge pak strane, veliki trgovački lanci koji si međusobno konkuriraju na određenom području, niti neće posezati za nepoštenim praksama jer su već u startu međusobna konkurencija, pa se postavlja pitane je li zakon ispunio svoju svrhu u zaštiti poljoprivrednika".

Galić objašnjava  kako je zakonodavac populistički, od postupanja jednog ili nekolicine subjekata, odlučio donositi skroz novi zakon za jednu vrlo specifičnu materiju. "Čak i Europska Unija koja je donijela Rezoluciju o suzbijanju nepoštenih praksi u lancu opskrbe hranom, nije išla dalje od toga i nije implementirala nikakve direktive", napominje, te dodaje kako bi ovaj zakon mogao biti protivan načelu slobodnog protoka robe i usluga upravo zbog svoje protekcionističke naravi.

Trgovački lanci zbog ovog zakona kupovat će robu u EU

"Nije ovdje toliko problem u stvaranju monopola, već u činjenici da će otkupljivači, prerađivači i trgovci, u cilju jeftinijeg poslovanja učiniti ono čega se svi hrvatski poljoprivrednici groze, okrenuti se jeftinijim proizvodima iz EU", tvrdi naš sugovornik i dodaje kako se ovim zakonskim obavezama destimulira velike lance da kupuju od hrvatskih poljoprivrednika, jer će svaki poslovni subjekt prvo morati usklađivati svoje ugovore s trenutnim zakonodavstvom.

"To će mu biti trošak prije svega, a onda će morati paziti da ne krši neku od ovih navedenih odredbi", objašnjava.

Filip Galić naglašava kako su nepoštene poslovne prakse postojale i prije donošenja ovog zakona i upravo je jedna od praksi koja se zabranjuje, obveza da poljoprivrednici prodaju svoj proizvod isključivo jednom otkupljivaču.

"Hoće li se, uslijed pada Agrokora, takve prakse nastaviti i dalje je sada nemoguće reći. Ono što je moguće reći je da nije bilo potrebno ulaziti u donošenje novog zakona jer pravna pravila već postoje diljem našeg zakonodavstva (počevši od Zakona o obveznim odnosima, Zakon o financijskom poslovanju itd.) samo što određeni subjekti, zbog svoje faktičke moći, iste nisu ni na koji način primjenjivali, upravo suprotno, dok su poljoprivrednici bili ekonomski podređeni i nisu bili u stanju oduprijeti im se", rekao je Galić za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.