DOKAPITALIZIRAT ĆE SE I AGRODUHAN

Vlada uputila Saboru zakonske prijedloge o sanaciji kreditnih institucija

Autor

rj/h

Vlada je u četvrtak donijela odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije Agroduhana iz Slatine, kojom odobrava isplatu predujma toj tvrtki od 7,66 milijuna kuna iz državnog proračuna.

13.02.2020. u 11:32
Ispiši članak

Taj iznos upotrijebit će se za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja prije dokapitalizacije u kojoj će sudjelovati zainteresirani investitori, a konkretno za za podmirenje dospjelih obveza na dan 31. siječnja 2020. godine prema kooperantima, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Centar za restrukturiranje i prodaju i Agroduhan zadužuju se da do kraja 2021. godine provedu otvoreni postupak dokapitalizacije u kojem će pravo sudjelovanja imati privatni investitori, u skladu s pravilima i odredbama propisa kojima se uređuje tržište kapitala.

Agroduhan je u većinskom vlasništvu države (CERP je vlasnik 95,19 posto) i značajna je u organiziranju proizvođača duhana.

U obrazloženju Vladine odluke uz ostalo se navodi kako bi u slučaju nedostatka potrebnog kapitala za nesmetano financiranje redovnog poslovanja došlo do prestanka rada Agroduhana, s iznimno negativnim posljedicama za hrvatsko gospodarstvo, posebno poljoprivredni sektor uz očekivana propadanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nastavak iseljavanja, što negativnim posljedicama kumulativno višestruko nadmašuju planirani iznos dokapitalizacije.

Plinacro-u suglasnost za jamstvo PSP-u 

Vlada je u četvrtak odobrila Plinacro-u davanje jamstva Podzemnom skladištu plina (PSP), radi sklapanja dugoročnog klupskog
kredita s Hrvatskom poštanskom bankom i Privrednom bankom Zagreb, za refinanciranje kredita koji PSP ima u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Jamstvo je odobreno do iznosa od 187,6 milijuna kuna, koji je jednak iznosu kredita čija je namjena refinanciranje postojećeg HBOR-ova kredita odobrenog PSP-u 2015. godine u iznosu od 230 milijuna kuna, uz valutnu klauzulu u eurima i kamatnu stopu od 2,5 posto godišnje.

Novim kreditom u cijelosti će se prijevremeno otplatiti neotplaćena glavnica te platiti kamate obračunate do datuma prijevremene otplate, naknade i troškove, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Novi kredit je bez valutne klauzule, uz fiksnu kamatnu stopu od 1,5 posto godišnje.

Ćorić kaže da će PSP novim kreditom uštedjeti 4,75 milijuna kuna.

Saboru upućeni zakonski prijedlozi o sanaciji kreditnih institucija i jedinstvenom sanacijskom fondu

Vlada je sa sjednice u četvrtak Saboru uputila dva zakonska prijedloga koja su povezana i s mjerama koje treba poduzeti za priključenje europodručju - izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava te o potvrđivanju Sporazum o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond.

Izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava povezane su s ovlastima nacionalnih sanacijskih tijela nad kreditnim institucijama i grupama kreditnih institucija za koje sudjelovanjem u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu izravnu odgovornost preuzima Jedinstveni sanacijski odbor, kao i izmjenama odredbe o sanacijskom fondu s obzirom na objedinjavanje doprinosa u jedinstveni sanacijski fond. 

S obzirom da u Hrvatskoj postoji nekoliko nacionalnih sanacijskih tijela, predloženim se izmjenama određuju njihova prava i obveze u procesu provedbe odluka i uputa Jedinstvenog sanacijskog odbora za institucije pod njegovom izravnom odgovornošću. Tako bi odgovornost i ovlast za postupanje pri provedbi odluka i uputa Jedinstvenog sanacijskog odbora imala Hrvatska narodna banka (HNB) prije samog donošenja, a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) nakon donošenja odluke o sanaciji, objasnio je ministar financija Zdravko Marić. 

Sredstva sanacijskog fonda, osim za ostvarenje sanacijskih ciljeva, služe i za ispunjenje obveza prijenosa doprinosa koje su institucije dužne plaćati u skladu s uredbom iz 2014. godine u jedinstveni sanacijski fond. Te će doprinose DAB prenijeti u jedinstveni sanacijski fond, napominje Marić. 

HNB će, dodaje, biti tijelo zaduženo za provjeru vjerodostojnosti odluka jedinstvenog sanacijskog odbora u izricanju novčanih kazni, a koje se tiču povrede spomenute europske uredbe.

Marić je objasnio i kako je Hrvatska, budući da od datuma uspostave bliske suradnje s Europskom središnjom bankom postaje država članica sudionica u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu, dužna potvrditi Sporazum o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond. 

U skladu s tim, doprinosi koje u sanacijski fond uplaćuju kreditne institucije, a kojim upravlja DAB, prenijet će se u jedinstveni sanacijski fond. 

Taj će se jedinstveni sanacijski fond puniti tijekom osam godina koji bi na kraju trebao dosegnuo ciljanu razinu od najmanje 1 posto iznosa pokrivenih depozita u svim ovlaštenim kreditnim institucijama svih država članica sudionica. Taj iznos procjenjuje se na oko 60 milijardi eura, navodi se u obrazloženju. 

Predloženim se zakonom daje ovlast DAB-u da u ime Republike Hrvatske prenese sredstva nacionalnog sanacijskog fonda u jedinstveni sanacijski fond. Također, propisana je i obveza uplate dodatnog doprinosa, ako raspoloživa nacionalna sredstva nisu dovoljna za prijenos u jedinstveni sanacijski fond u iznosu utvrđenom odlukom Jedinstvenog sanacijskog odbora, istaknuo je ministar financija.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.