REVITALIZACIJA BRODOGRADNJE U PULI

Vlada suglasna: Uljanik Brodogradnja preuzima koncesiju na pomorsko dobro

Autor

bkk/h

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik s ciljem revitalizacija brodogradnje u Puli.

26.03.2020. u 12:35
Ispiši članak

"U cilju revitalizacije brodogradnje u Puli, a na traženje stečajne upraviteljice Uljanika d..d u stečaju, daje se suglasnost na prijenos koncesije pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik", izvijestio je na sjednici Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Koncesija se prenosi s trgovačkog društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika koncesije, trgovačko društvo Uljanik Brodogradnja 1856.

Ukupna površina pomorskog dobra lučkog područja koje je u koncesiji iznosi više od 666 tisuća kvadratnih metara, od čega je 326 tisuća kopneni prostor, a ostatak morski akvatorij. 

Koncesija je dana na 30 godina od dana zaključenja ugovora o koncesiji, odnosno do 18. siječnja 2041. godine, a Butković je kao ministar mora ovlašten da u roku od 90 dana od dana objave odluke u Narodnim novinama potpiše ugovor o prijenosu koncesije s novim i starim ovlaštenikom.

"Novi ovlaštenik koncesije stječe pravo gospodarskog korištenja pomorskog dobra te stječe sva prava i preuzima sve obveze dosadašnjeg koncesionara", napominje Butković.

Ističe i da će se prijenosom koncesije, uz investicijska ulaganja i razvijanje proizvodnje, osigurati i nova zapošljavanja, do ukupno 800 zaposlenih, što će ispuniti glavni cilj održanja brodograđevne djelatnosti u Puli.

Podsjetimo, krajem veljače skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta prihvatila je prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka i donijela odluku o prestanku rada, odnosno likvidaciji te najveće tvrtke bivše Uljanik Grupe.

Nakon što je donesena odluka o likvidaciji krovne tvrtke kompanije Uljanika d.d., koja je nositelj koncesije na pomorskom dobru za djelatnost brodogradnje, onemogućena je izrada stečajnog plana, te je likvidacija Brodogradilišta ostala jedina moguća opcija, obrazložio je tada stečajni upravitelj.

Vjerovnici su potom ovlastili Raka za raskid ugovora o potkoncesiji s Uljanikom d.d. dok je odluka o prodaji imovine odgođena na maksimalno 60 dana kako bi se pružila zadnja prilika za pokretanje procesa oživljavanja brodograđevne djelatnosti kroz tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.