upućen u sabor

VLADA Dalić predstavila prijedlog novog zakona o strateškim investicijskim projektima

Autor

mjš/h

Prijedlogom novog zakona o strateškim investicijskim projektima koji je Vlada u četvrtak uputila u Hrvatski sabor, ubrzavaju se i pojednostavljuju procedure postupanja s tim projektima, a prepolovljen je i kriterij vrijednosti ulaganja pa bi strateškom investicijom Vlada mogla proglasiti projekt čija je vrijednost 75, umjesto sadašnjih 150 milijuna kuna.

 

09.11.2017. u 11:33
Ispiši članak

 Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić podsjetila je kako je važeći zakon donesen 2013. godine, ali je dva puta mijenjan te se stoga predlaže posve novi zakon temeljen na iskustvima provedbe dosadašnjega, s ciljem da se strateške investicije što prije pripreme i dovedu do faze izvođenja.

 Dalić je kazala da je od primjene postojećeg zakona na listu strateških investicijskih projekata uvršteno njih 29, od čega 13 unazad godinu dana, a 17 je proglašeno strateškim od kojih unazad godinu dana deset.

 "Najveći dio su državni projekti odnosno oni koje država financira ili podupire, a najvažniji smisao ovog zakona je podrška i privatnim projektima kako bi se ojačale privatne investicije", istaknula je Dalić.

 Izmjenama se predlaže da se kriterij vrijednosti ulaganja smanji s važećih 150 na 75 milijuna kuna, a za projekte koji se ostvaruju na potpomognutim područjima, otocima te onima iz područja poljoprivredne proizvodnje, ribarstva i šumarstva s 20 na 10 milijuna kuna.

 Predlaže se i izmjena koja se odnosi na dokaz o osiguranim izvorima financiranja - sada investitor mora dokazati da raspolaže s 10 posto ukupne vrijednosti projekta (oročeni depozit ili bankarska garancija), a prijedlogom novog zakona taj se iznos smanjuje na 5 posto. Pritom kao dokaz može služiti i pismo namjere banke da financira projekt ili dokaz da je investitor u pripremu projekta već uložio 5 posto ukupne investicije.

 Ta izmjena je važna zbog toga da cijela procedura bude atraktivnija za privatne projekte, naglasila je Dalić.

 Predlaže se i redefiniranje raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu, poput šuma, poljoprivrednog zemljišta, javnih cesta i sl., jer je dosadašnji zakon, prema njenim riječima, budio sumnju da bi privatni investitor mogao koristiti zakon kako bi raspolagao državnim nekretninama bez javnog nadmetanja.

 Uvodi se i obveza potpisivanja sporazuma između Ministarstva gospodarstva i investitora o tome koje će aktivnosti ministarstvo i  njegova operativna skupina poduzeti prema investitoru te rokovi u kojima će ulagač započeti investiciju, a sporazum bi se potpisivao prije no što se projekt proglasi strateškim, kako bi investitori imali veću sigurnost.

 Jedna od novina je i uvođenje kazne od 0,1 posto vrijednosti projekta ako investitor svojom krivnjom prekorači krajnji rok za realizaciju ili nakon završetka odustane od projekta bez valjanog razloga.

 Rješava se i pitanje projekata na listi strateških projekata od zajedničkog interesa na razini EU, poput npr. LNG terminala na Krku. Od sada će se projekti s liste EU-a automatski biti na nacionalnoj listi, kao i projekti koji se financiraju sredstvima EU, kazala je Dalić.

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je zakon o strateškim investicijskim projektima izrazito važnim zakonom koji bi trebao pomoći ukupnoj ulagačkoj klimi u Hrvatskoj te pravnoj sigurnosti i bržem rješavanju brojnih problema na koje nailaze ulagači, prije svega administrativnih.

Zaštita inovacija i poslovnih tajni

Vlada je sa sjednice u četvrtak pred saborske zastupnike uputila prijedlog zakona o zaštiti neotkrivenih znanja i iskustava te poslovnih informacija.

 Zakon se odnosi na zaštitu neotkrivenih znanja i iskustava te poslovnih informacija (poslovne tajne) od nezakonitog pribavljanja, korištenja i otkrivanja, objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

 Poslovnom tajnom u smislu prijedloga zakona smatraju se informacije koje nisu općepoznate ili lako dostupne osobama iz krugova koji se uobičajeno bave tom vrstom informacija, imaju komercijalnu vrijednost zato što su tajne, te na koje je strana koja ih posjeduje primijenila odgovarajuće razumne postupke kako bi ih očuvala tajnima.

 Stoga se prijedlog odnosi isključivo na poslovne tajne s gospodarskom vrijednošću kao specifični oblik poslovne tajne koja predstavlja intelektualno vlasništvo.

 Vlada je dala i suglasnost na odluku Županijske skupštine Primorsko-goranske županije o utvrđivanju lučkog područja u lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području te županije. Odluka obuhvaća proširenje lučkog područja za luke Mišnjak, Rab i Palit te utvrđivanje lučkog područja za luke Dumići, Kamporska Draga, Keki, Sv. Eufemija, Melak i San Marino na otoku Rabu.

 Gradu Đurđevcu Vlada je dala suglasnost za desetogodišnje zaduženje od 6 milijuna kuna kod Erste&Steiermärkische bank za potrebe financiranja razvojnih projekata.

 Ivanić-gradu je dana suglasnost za desetogodišnje zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak od 7 milijuna kuna za izgradnju školsko-sportske dvorane uz Osnovnu školu Posavski Bregi.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.