nada murganić

Vijeće za demografsku revitalizaciju koordinirat će rad više ministarstava

Autor

Direktno.hr

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić poručila je u četvrtak da je kroz Vijeće za demografsku revitalizaciju, kojeg je osnovala Vlada, dat značaj međuresorne suradnje koja je neophodna za provođenje i donošenje demografskih mjera. 

06.04.2017. u 18:23
Ispiši članak

Vlada je na današnjoj sjednici  osnovala Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske radi praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz programa Vlade od 2016. do 2020. godine. Vijeće je stručno i koordinativno tijelo Vlade kojem predsjeda premijer, a zadaća mu je davanje prijedloga i preporuka iz područja demografske politike i praćenje provedbe mjera demografske politike.

U Vladi smo svjesni da se demografske mjere ne mogu donositi samo u jednom resoru, u jednom ministarstvu  ma kako ono bilo organizirano, rekla je Murganić novinarima nakon  dodjele ugovora za osobne asistente za osobe s invaliditetom. Naglasila je da su demografska revitalizacija i demografska politika države stvar opredjeljenja Vlade.

Napomenula je da su u kontaktu s demografima, i, dodala je, sve što su u svojim znanstvenim radovima i istraživanjima ostavili mi koristimo kao znanstvenu podlogu politike i strategije. "Sada je na Vladi da mi to provedemo i da mi to ugrađujemo", poručila je Murganić.

Istaknula je demografske mjere moraju biti prepoznata u zakonu, a vezano za financije, i u državnom proračunu.

Murganić je rekla da u sklopu Ministarstva imaju Marina Strmotu koji je doktorirao na području demografije i koji je bio student profesora Anđelka Akrapa. "I profesor Akrap i dr. Stjepan Šterc i prof. akademkinja Alica Wertheimer Baletić su u vrlo čestim konzultantskim kontaktima s nama", napomenula je ministrica  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na upit zašto rodiljama s manje od godinu dana staža neće biti povećane rodiljne naknade, te novinarsku konstataciju da će one imati manje rodiljne naknade od onih koje su nezaposlene, ministrica Murganić je rekla da to nije točno. Istaknule je da će rodiljne naknade svima biti povećane, ali neće biti svima povećane u jednakom iznosu.

Ne, nije istina. Mi smo svima odlučili dati pronatalitetnu, financijsku potporu, uključiti povećanje rodiljnih, roditeljskih naknada. I svima će one biti povećane, ali jasno, neće biti svima u jednakom iznosu, rekla je.

Na ponovljeno pitanje hoće li onda zaposlene žene s manje od godinu dana staža imati manje rodiljne naknade od nezaposlenih žena, Murganić je rekla da neće. "Ne, ne mogu imati manje ali neće imati kao one koje su (duže) zaposlene. Uvjet staža će i dalje postojati", rekla je Murganić.

"Činjenica da nikada ne bi imali dovoljno sredstava da budu svi u potpunosti zadovoljeni, ali kada smo razmišljali je li povećati ikome ili nikome,  odlučili smo da ipak idemo 'korak po korak' s blagim povećanjem. Neke će dobiti znatnije, neke malo više. Zakon je u raspravi, u nacrtu je i još uvijek su moguće korekcije, ali uvijek u skladu s državnim proračunom", rekla je ministrica Murganić.   

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.