OBJAVLJEN NATJEČAJ

VELIKE ROŠADE NA TRŽIŠTU TELEOPERATERA Nakon Tele2 na prodaju još jedan telekom

Autor

lb/Gordana Grgas/Novac.hr

Hrvatski Telekom u petak je objavio međunarodni natječaj za prodaju udjela u Optima telekomu te oglas o tome u Financial Timesu, a ponude se primaju do 2. ožujka.

31.01.2020. u 12:14
Ispiši članak

Temeljni kapital Optime je 694 milijuna kuna, a zajednički se prodaju udjeli HT holding-a u Optimi (drži oko 17 posto) te Zagrebačke banke (37 posto).

Optimom već godinama upravlja HT, a morao je objaviti prodaju temeljem rješenja hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja donesenog u lipnju 2017. godine. Kao krajnji rok za "početak postupka prodaje" AZTN je odredio upravo današnji dan. HT holding, prema ugovoru sa Zabom iz 2013. godine, ima pravo prodavati i dionice koje drži ta banka.

Ugovor o upravljanju, sklopljen između HT-a i Zabe omogućio je najvećem telekomu u Hrvatskoj da "efektivno ostvaruje kontrolu" u Optimi. Osim toga, Ugovor o upravljanju dao je HT-u pravo da, pod određenim uvjetima, zajednički proda i dionice koje drži Zaba. U natječaju se upozorava potencijalne kupce da prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa "u načelu aktivira obavezu da se objavi obvezna ponuda za preuzimanje".

Od ponuđača se očekuje i da osigura da Optima nastavi ispunjavati obveze koje proizlaze iz predstečajnih nagodbi sklopljenih 2014. godine, što uključuje i pripojeno društvo H1 Telekom, kao i isplatu svih zajmova koje je dobilo od HT-a.

U medijima i poslovnim krugovima već se neko vrijeme analizira što bi sve mogla domaćem telekomunikacijskom tržištu donijeti  „vruća” prodaja Optima telekoma, a jasno je da nastaje prilika da se prekine postojeći duopol HT-a i A1, odnosno nastati snažan treći igrač koji bi također mogao nuditi kompletnu uslugu od fiksne i mobilne telefonije do televizije i pristupa internetu. Uostalom, i AZTN je u svom rješenju naglasio da je cilj bio da se Optima očuva kao treći neovisni takmac na tržištu, odnosno da se kroz postupak prodaje „otvori mogućnost stvaranja trećeg operatora na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu”.

Među zainteresiranim kupcima mogao bi biti, smatra se, i United Group (odnedavno vlasnik Tele2, a od prije Nove TV i N1 televizije), koji je u telekomunikacijama i medijima snažno prisutan u regiji, od Slovenije i BiH do Srbije i Crne Gore.

AZTN je u svojem rješenju utvrdio da će, u slučaju da tijekom postupka prodaje dionica Optime budu podnesene dvije ili više jednako vrijedne ponude, prednost pri kupnji imati ponuditelj koji u trenutku kupnje nije prisutan na konkretnom mjerodavnom tržištu.

Predviđa se također da, u slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime, odnosno ako podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje.

"Ako se unatoč svemu navedenome dionice Optime ne uspiju prodati najkasnije do 10. srpnja 2021., odnosno s istekom sedmogodišnjeg razdoblja upravljanja Optimom, kontrola HT nad Optimom automatski prestaje te HT sva upravljačka prava nad Optimom mora prenijeti na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om", odredio je AZTN.

Optima Telekom je u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvario rast operativne dobiti (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova za 10,6 posto na 91,4 milijuna kuna, stoji u njihovu izvještaju. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine ta je dobit veća za 8,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi od telekomunikacijskog poslovanja u istom razdoblju porasli su za 0,2 posto, piše novac.hr.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.