DUBROVAČKA STANOGRADNJA

Uvjeti za stanove za mlade početkom godine

Autor

ri

Razvoj gospodarstva, posebice turizma, te brojne mogućnosti zaposlenja koje iz toga proizlaze, zasigurno su najveći pojedinačni čimbenici koji Dubrovnik čine poželjnim gradom za život. No, kako bi grad učinili uistinu mjestom za kvalitetan i ispunjen život svojih građana, gradska uprava razvija i provodi niz demografskih mjera i pokreće kapitalne investicije, prvenstveno u stanogradnju, razvijajući pritom vlastite modele. Poznato je da je zbog uvjeta na tržištu stjecanje prve nekretnine posebno zahtjevno za dubrovačke mlade obitelji. Stoga su gradonačelnik Mato Franković i njegov tim razvili niz vlastitih modela koji su pod zajedničkim nazivom "Dubrovačka stanogradnja" namijenjeni mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati preskupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina.

27.12.2019. u 15:30
Ispiši članak

Uvjeti za dodjelu stanova mladim obiteljima pred gradskim vijećnicima naći će se za nekoliko mjeseci, odnosno na jednoj od prvih sjednica Gradskog vijeća u 2020. godini.

Mokošica i Solitudo – poticana stanogradnja na dubrovački način

Prvi stanovi za mlade obitelji u Mokošici, njih 43, grade se u sklopu projekta stambenog zbrinjavanja branitelja – stradalnika Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika. Ukupno se gradi 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno braniteljima, a 43 stana će pripasti Gradu. Oni će se prema modelu Dubrovačke stanogradnje dodijeliti u najam mladima dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina. Specifičnost izloženog modela je u tome što će se budućim vlasnicima stanova od ukupne cijene stana odbiti iznosi koji su na ime najamnine uplatili tijekom 10 godina. Za realizaciju ovog kapitalnog projekta kreditnom linijom osigurano je 38 milijuna kuna. Novih 50 stanova po dubrovačkom modelu poticane stanogradnje gradit će se u i naselju Solitudo. Riječ je o prvoj fazi projekta stanogradnje u ovom dubrovačkom naselju, a prema projektu stanovi su različitih tipologija, površinom unutarnjeg prostora kreću se od 53 do 77 metara kvadratnih. Gradit će se kao trosobni i četverosobni; tri petine od ukupnih će biti manji koji su na nižim etažama, a oni veći su na višim. U proračunu za 2020. godinu predviđeno je 300 tisuća kuna za završetak projektne dokumentacije što uključuje glavni i izvedbeni projekt.

Grad Dubrovnik

Stambena zona na Pobrežju

Razvijajući vlastite modele poticane stanogradnje i s ciljem proširenja zone stanovanja na prigradska područja, Grad Dubrovnik je u srpnju prošle godine na lokaciji k.o. Petrovo selo osigurao vlasništvo nad zemljištem površine 75906 metara kvadratnih. Na tom području mladim obiteljima, koje prethodno udovoljavaju uvjetima za dobivanje kredita, dodjeljivat će se zemljište po povoljnoj cijeni s namjenom gradnje obiteljske kuće. Područje Pobrežja će se prethodno komunalno opremiti (cesta, kanalizacijska i vodovodna mreža), a mlade obitelji će se dodatno stimulirati oslobađanjem plaćanja naknada prilikom izdavanja građevinske dozvole. Upravo zato dodatno je značajan početak radova cesti od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

Grad Dubrovnik

Model 30 x 30

U planu su i drugi modeli prema kojima će aktualna gradska vlast i dalje pomagati mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja. Tako su u gradskoj upravi u međuvremenu osmisli još jedan model, ovaj put riječ je o subvencioniranju kupnje stana, dogradnje/nadogradnje obiteljske kuće te kupnje građevinskog zemljišta. Prema tom modelu Grad bi tako za 30 mladih obitelji kupnju prvog stana subvencionirao uz iznos od 30 tisuća eura.

Grad Dubrovnik

Nije program socijalnog stambenog zbrinjavanja

Model dubrovačke stanogradnje prvenstveno je namijenjen mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati preskupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina. Uvjeti za dodjelu stanova POS-a mladima pred gradskim vijećnicima bi se trebali naći na dnevnom redu jedne od prvih sjednica Gradskog vijeća u 2020. godini.

33.600 kuna za treće dijete

U Dubrovniku se subvencionira i podstanarstvo, dok je u lipnju nadograđena dugogodišnja populacijska mjera "Dar za novorođeno dijete" kojom je iznos jednokratnih potpora povećan za tisuću kuna. No, najveća novost nove Odluke je potpora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.