Doznajemo: natječaj se nastavlja

Uvažena žalba tvrtke Lipov gaj, Hrvatske ceste moraju izmijeniti natječajnu dokumentaciju za nadzor nad gradnjom Pelješkog mosta

Autor

Darko Markušić

Za samo dva tjedna Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) razmotrila je i uvažila žalbu anonimne zagrebačke tvrtke Lipov gaj j.d.o.o. na natječajnu dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom Pelješkog mosta.

21.12.2017. u 12:32
Ispiši članak

DKOM je poništio dio natječajne dokumentacije i naložio Hrvatskim cestama da u roku od osam dana tvrtki Lipov gaj nadoknade troškove postupka od 5000 kuna.

Hrvatske ceste sada moraju izmijeniti dokumentaciju kako bi se natječaj mogao dalje odvijati i nadati se da neće stići neka nova žalba.

DKOM je utvrdio kako nema zapreka da se tvrtka Lipov gaj, iako joj je temeljni kapital samo 10 kuna i prošle godine nije imala prihoda, uloži žalbu kao subjekt koji bi potencijalno mogao pretrpjeti štetu.

Prije tvrtke Lipov gaj natječajna dokumentacija u ovom postupku već je jednom mijenjana i postupak usporen jer se na dokumentaciju žalila španjolska tvrtka IDP Ingenieria Y Arquitectura Iberia iz Barcelone.

Tvrtka Lipov gaj tvrdila je, među ostalim, kako je prvi put natječajna dokumentacija izmijenjena prebrzo i da nisu poštovani rokovi, no DKOM je utvrdio kako taj žalbeni navod nije osnovan.

Isto tako, odbijen je i prigovor kako je rok za dostavu ponuda, nakon prvotne izmjene dokumentacije, prekratak i da je trebao biti 14 sati dulji.

Žalba je uvažena u dijelu u kojem tvrtka Lipov gaj konstatira kako se od ponuditelja traži troškovnik kontrolnih ispitivanja, ali ne i troškovnik kompletnog nadzora. U Hrvatskim cestama su priznali propust, ali su tvrdili kako je svaka zainteresirana tvrtka mogla zatražiti pojašnjenje dokumentacije, a ne odmah ulagati žalbu. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave protumačila je to kao priznanje Hrvatskih cesta o propustu u dokumentaciji i naložila otklanjanje nejasnoće dokumentacije.

Sada se, dakle, nastavlja postupak, slijedi nova izmjena natječajne dokumentacije i određivanje novog roka za dostavu ponuda za posao procijenjene vrijednosti 53,5 milijuna kuna, koji će vjerojatno biti određen za 8. siječnja 2018.

Podsjetimo, nakon što je za širu javnost anonimna zagrebačka tvrtka u vlasništvu Ivana Mahnića uložila žalbu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković javno je priznao kako je ova žalba proces usporila, jer bez izbora nadzornika radova ne može početi ni gradnja mosta. Ministar je ustvrdio da ne može komentirati žalbene navode, ali je kao činjenicu istaknuo kako se nakon tvrtke Snaga vjetra sada javila još jedna s nula zaposlenih i 10 kuna kapitala i da su mu te stvari malo čudne.

Tvrtka Snaga vjetra, naime, uložila je ranije žalbu na natječaj za izgradnju mosta i to je bila treća žalba u tom postupku, koja je bila odbačena, ali je ipak usporila natječajni proces.

"Pelješki most prolazi i Scile i Haribde, ali nas to, kao ni unutarnji niti vanjski neprijatelji, neće zaustaviti", naglasio je prije dva tjedna Oleg Butković.

Vlasnik tvrtke Lipov, Gaj Ivan Mahnić, odbacio je tvrdnje da radi za nekog drugog tko želi odgoditi natječaj, odnosno odluku.

"Zanima nas ovaj posao i imamo partnere s kojima želimo raditi. Svjestan sam da će se oko ovoga dići prašina, ali mi za nikoga ne radimo. To je sve što vam mogu reći, jer mi zakon ne dozvoljava bilo kakve komentare”, naglasio je Mahnić nakon podnošenja žalbe.

"Ova žalba ne utječe nikako na odabir izvođača u postupku nabave radova Izgradnje mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, jer je riječ o dva odvojena postupka", pojasnila je za portal Direktno glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.