IMAMO NALAZ REVIZIJE

Uoči izbora nove uprave iz HEP-a cure dokumenti neugodni za šefa Jukića

Autor

Direktno.hr

Izvanredna interna revizija Hrvatske elektroprivrede u rujnu 2014. utvrdila je niz nepravilnosti unutar državne kompanije vezanih za plaćanje elaborata za projekt Plomin poslovnim partnerima.

10.08.2017. u 07:19
Ispiši članak

Prema tom nalazu interne HEP-ove revizije odgovornost za plaćanje pulskoj tvrtki Urbis 72 d.d., jednome od sedam podizvođača Urbanističkog instituta Hrvatske, za navodno nerealizirane konzultantske usluge snosi sadašnji predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, odnosno tadašnji član Uprave HEP-a Perica Jukić.

Prema nalazu HEP-ove interne revizije, tvrtka Urbis je na temelju od HEP-a zatražila naplatu konzultantskih usluga za izradu elaborata o utjecaju na okoliš projekta gradnje nove termoelektrane Plomin C, iako je HEP-ova računovodstvo sve izrađene studije platilo, a zbog promijenjenih okolnosti ugovor nije do kraja realiziran.

Revizija tvrdi da je do zabune došlo jer je Urbis radio i druge elaborate vezane uz modernizaciju termoelektrane Plomin u suradnji s Elektroprojektom, IGH-om i Konzaltingom temeljem ugovora iz 2007., dok je suradnja s Urbanističkim institutom ugovorena 2005. i nije do kraja realizirana.

Ugovor iz 2005. bio je težak 4,87 milijuna kuna, a onaj iz 2007. godine 64,7 milijuna kuna. Urbanistički institut potvrdio je nenaplaćeno potraživanje Urbisa od 2,09 milijuna kuna.

Jukić, tvrdi se u reviziji i Ninoslav Dusper kao direktor Urbanističkog instituta, inicirali su zatvaranje cijele priče i podmirivanje navodnog duga sada u iznosu od 950.000 kuna. Cijeloj dokumentaciji priloženi su, zaključuje se u reviziji, ugovori potpisani od neovlaštenih osoba, elaborat izrađen u okviru ugovora iz 2007. koji je de facto dvostruko plaćen. Plaćanje HEP-a odobrio je Perica Jukić, kaže se u reviziji, iako su ovlasti za to imali samo tadašnji predsjednik Uprave Tomislav Šerić i član Uprave HEP-a zadužen za financije Ivan Matasić. Dodatno, u internom revizorskom nalazu navodi se i da je HEP platio tvrtki Urbis 72 i prije nego je završni ugovor potpisan, odnosno da je on naknadno mijenjan.

Kao posebno spornu činjenicu u revizorskom nalazu se navodi kako tvrtka Urbis više od sedam godina nije potraživala od HEP-a plaćanje spomenutog iznosa, sve do sastanka Jukića i direktora Urbanističkog instituta koji je rezultirao zaključivanjem sporazuma, tj. Promemorije s HEP-om i prijevremenog plaćanja.

"Nakon što je 2014. provedena interna revizija unutar HEP-a, o aktivnostima prilikom ugovaranja, ovjere i plaćanja elaborata TE Plomin 1 modernizacija i povećanja kapaciteta, Nadzorni odbor HEP-a zadužio je Upravu HEP-a da angažira neovisnog revizora, BDO Croatia, koji će provesti dodatnu forenzičku analizu predmeta. U dostavljenom izvješću neovisne revizorske tvrtke utvrđeno je kako nije bilo nikakvih propusta Perice Jukića u donošenju predmetne odluke te da je odluka donesena prema Zakonu i transparentno. Utvrđeno je i da prethodno izvješće koje je provela interna revizija HEP-a u rujnu 2014. godine i to u tijeku imenovanja nove Uprave HEP-a, sadrži niz propusta te da u tom izvješću nisu sagledane sve relevantne činjenice. Izvješće neovisnog revizora prihvaćeno je od strane Nadzornog odbora HEP-a", stoji u odgovoru HEP-ove Službe za odnose s javnošću.

Zanimljivo, interna revizija provedena je uoči izbora nove uprave u HEP-u 2014. Dokument o toj reviziji, kojeg posjeduje portal Direktno, ugledao je svjetlo dana tri godine kasnije zahvaljujući anonimnom izvoru iz HEP-a ponovno uoči izbora nove uprave HEP-a. Naime, Ministarstvo državne imovine sredinom srpnja je raspisalo natječaj za predsjednika i pet članova uprave HEP-a. Stoga je očigledno kako se iz HEP-a objavom ovog izvješća želi onemogućiti Jukićev ponovni izbor. Ipak, ostaje sumnja da je Jukić isti elaborat u ime HEP-a ipak platio dvostruko.

Jukić je u to vrijeme bio i predsjednik Nadzornog odbora HEP-ove tvrtke Plomin holding d.o.o., što znači da je bio dobro upoznat s cijelim projektom i vjerojatno imao bolja poznanstva s poslovnim partnerima od nekih drugih članova uprave HEP-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.