Europska unija-Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive

Ugledni gosti iz cijelog svijeta na energetsko-bankarskom forumu u Splitu

Autor

mo

Institut za europske i globalizacijske studije u Splitu 27. i 28. rujna organizira drugi međunarodni energetsko-bankarski forum "Europska unija-Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive". 

26.09.2018. u 08:41
Ispiši članak

Ovogodišnji forum održava se u vremenu izraženog rivalstva interesa vodećih aktera međunarodnih odnosa koji snažno utječu na geopolitičko preslagivanje na globalnoj razini. Prostor Europe i Euroazije teško se može razdvojiti, budući da je zemljopisno i civilizacijski sama Europa, a time i EU, zapravo dio Euroazije.

Forum koji je na tragu intenzivnog političkog dijaloga s Rusijom i ove se godine održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović. Na Forumu će se okupiti članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i Hrvatske gospodarske komore (HGK), domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija te financijskih korporacija i poduzetnika, a s ciljem uspostavljanja novih znanstvenih i poslovnih kontakata, organizacije rasprave o mogućnostima ulaganja, poticanja suradnje i dogovaranja poslova.  Forum je fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni energetski igrači "nove velike geopolitičke igre" Azerbajdžan i Kazahstan

Euroazija je danas jedna od najdinamičnijih regija u svijetu, u kojoj živi 75% svjetske populacije, koja raspolaže s tri četvrtine svjetskih izvora energenata i koja ostvaruje više od 60% svjetskog BDP-a. Na prostoru Euroazije nalaze se neke od najdinamičnijih i najutjecajnijih zemalja svijeta (šest najvećih potrošača vojne opreme i naoružanja), od kojih su Rusija i Kina ozbiljni takmaci za svjetski primat. 

Rivalstvo i 'plinski ratovi'

Zbog ogromne potrošnje energije u razvijenim državama, ali i onima u razvoju, uz rastući deficit energetskih rezervi u svijetu, te prateća predviđanja poremećaja u ponudi, opskrbi i transportu nafte i prirodnog plina, pitanje energetske sigurnosti postavljeno je na agendu međunarodne zajednice kao prvorazredno političko pitanje i najveći globalni izazov. 

Novu energetsku krizu obilježava veliki rast potražnje za energijom, a zaoštravanje političkih napetosti između vodećih aktera međunarodnih odnosa često je posljedica nove geopolitike koja se oblikuje kroz nastojanja velikih sila da uspostave nadzor nad izvorima nafte i plina te putevima njihovog prijenosa.

U tom kontekstu odnosi Zapada i Rusije, Europske i Euroazijske unije imaju uspone i padove, dok diskurs o energetici dobiva prepoznatljivu geopolitičku dimenziju koja se snažno reflektira na prilike u jugoistočnoj Europi, time i u Republici Hrvatskoj. Rivalstvo velikih sila, trgovinski "plinski ratovi" prijeteći ugrožavaju najvrjednije europsko naslijeđe - sedamdeset godina mira, ekonomskog prosperiteta i tehnološkog napretka, međusobne povezanosti i ovisnosti, tolerancije i multikulturalnosti, kolektivne obrane i sigurnosti.

O aktualnim geopolitičkim, energetskim i poslovnim temama govorit će ugledni gosti iz cijelog svijeta. O najvažnijoj temi, o energetskim trendovima i tendencijama u Euroaziji u novom političkom kontekstu govorit, će već prvog dana ruski veleposlanik Nj.E. Anvar Azimov, veleposlanik Kazahstana Nj. E. Tolezhan Barlybayev i veleposlanik Azerbejdžana Nj.E. Fakhraddin Gurbanov

Program konferencije dostupan je na mrežnim stranicama Instituta za europske i globalizacijske studije http://interef.eu/program-foruma

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.