PRIOPĆENJE HGK

Tvrtke i trgovci spremni na korona virus, ne očekuju se veći problemi

Autor

lb/h

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocjenjuje da su se hrvatske tvrtke pripremile i prilagodile situaciji nastaloj zbog širenja korona virusa te da ne bi trebalo biti većih problema u njihovu poslovanju i opskrbi stanovništva.

26.02.2020. u 12:10
Ispiši članak

"U kontaktu s hrvatskim tvrtkama primjećujemo da su već izvršile određene prilagodbe u svom poslovanju te budno prate razvoj situacije", kažu u srijedu iz HGK na upit Hine. 

"Hrvatske su tvrtke trenutačno prilagodile svoje poslovanje i zajedno s HGK prate razvoj situacije. Ako trenutačna situacija ne potraje duži period, ne očekuju se veći problemi", procjenjuju u Komori.

Što se tiče opskrbe domaćih dućana, navode da su se maloprodajni lanci pripremili.

"Naši najveći trgovci bilježe nešto povećani promet, ali također ističu da opskrbni lanci funkcioniraju redovito", ističu iz Komore.

Naglašavaju i da su u redovitom kontaktu s hrvatskim tvrtkama, i to prvenstveno kroz komunikaciju sa svojim strukovnim udruženjima te prate stanje na terenu.

"U ovom trenutku nije moguće procjenjivati koliko će izbijanje korona virusa naštetiti gospodarstvu Hrvatske, ali sa sigurnošću možemo reći da će posljedica biti", kažu u Komori.

Dodaju kako tvrtke ne prijavljuju značajnije probleme u poslovanju s Italijom ili Kinom, ali i da situacija može postati ozbiljnija ako trenutačne mjere ostanu na snazi ili se pojačaju.

Nije primjetan nedostatak roba te su tvrtke u očekivanju da kineski partneri započnu s radom te da se otvori transport. Do tada tvrtke pokušavaju uskladiti svoje poslovanje s novonastalim okolnostima, ističu iz Komore.

Upozoravaju da kriza u Italiji kao jednom od naših najznačajnijih partnera tj. oštra obustava poslovnih i drugih aktivnosti, može prouzročiti probleme za hrvatske tvrtke.

"Iz perspektive prekograničnog pružanja usluga, a imajući na umu da je Hrvatska u izvozu usluga u prva tri kvartala 2019. ostvarila prihod od 1,06 milijardi eura, zatvaranje granica i usporavanje talijanskog gospodarskog rasta moglo bi pogoditi hrvatske tvrtke iz područja telekomunikacija, građevine, osobnih usluga, poslovnih usluga i trgovine. Također, osim hrvatskim izvoznicima, kriza će predstavljati i problem tvrtkama u sektoru turizma, logistike, osobito onima kojima je Italija transportni i tranzitni pravac, tvrtkama u drvnom sektoru, proizvodnji odjeće i energetici - našim ključnim gospodarskim granama kad se radi o izvozu u Italiju", procjenjuju u HGK.

Smatraju i da će privremeni prekid poslovanja s Kinom (i Italijom) prouzročiti vjerojatno i poremećaje u međunarodnom tržištu tako da bi se mogao pojaviti i višak pojedinih roba na domaćem i EU tržištu, što će utjecati na cijenu i poslovanje u pojedinim sektorima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.