O BUDUĆNOSTI VARAŽDINSKOG OBRTNIŠTVA

TRIBINA HDZ-A 'Potrebno je povezivanje svih faktora iz područja obrtništva, turizma, kulture i trgovine'

Autor

mjš

Pod organizacijom Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina, danas se održala javna tribina na temu "Obrtništvo u Varaždinu – simbol ili perspektiva?", na kojoj su uz Damira Habijana, predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, sudjelovali Ana Mandac, pomoćnica ministrice u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Boris Kos, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika te Branka Šaško, v.d. predstojnice HZZ Regionalni ured Varaždin.

13.04.2018. u 07:31
Ispiši članak

Iako su brojni problemi s kojima se obrtnici danas suočavaju, a što potvrđuje i Boris Kos iz Udruženja hrvatskih obrtnika, pomoćnica ministrice Ana Mandac ističe da im Vlada svojim mjerama kontinuirano potpomaže te da su razlike u potporama koje obrtnici mogu dobiti nemjerljive s onima do prije nekoliko godina.

Također se puno radi na tome da mladi koji se odluče za obrtnička zanimanja dobiju svu podršku od samog upisa u srednju školu pa sve do zaposlenja, u vidu stipendija, poticaja za samozapošljavanje i povoljnih uvjeta kreditiranja.

Damir Habijan osvrnuo se na problematiku zapuštenih prostora u gradu te o potrebi sinergije države, grada i privatnih vlasnika oko rješavanja imovinsko–pravnih odnosa slijedom čega bi se takvi prostori ponovno mogli vratiti u funkciju. Istaknuo je da je potrebno prilagoditi cijene parkirnih karata u centru grada čime bi se privuklo ljude da se više kreću po samom centru i kupuju od varaždinskih obrtnika.

Svi su se složili da je potrebno povezivanje svih faktora iz područja obrtništva, turizma, kulture i trgovine kako bi se vratio život u centar grada. Također je potrebno poraditi na kreiranju autohtonog varaždinskog suvenira, naglašava Habijan. Mario Milak spomenuo je brojne aktivnosti Obrtničke komore u svrhu promocije obrtničkih zanimanja dok je Branka Šaško potvrdila da su strukovna zanimanja deficitarna i vrlo tražena na tržištu rada.

Sa 31. 12. 2017. godine u Varaždinu posluje 35 obrtnika manje nego 2014. godine, točnije 1366 obrtnika, no trenutno svi obrtnici osim graditeljstva bilježe porast.

Tribini su prisustvovali brojni varaždinski obrtnici te saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, kao i novi pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane, Damir Tuđan.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.