RAZGOVARALA O PROJEKTU VRIJEDNOM 72 MILIJUNA EURA

Tramišak: Institut Ruđer Bošković primjer je spone između gospodarstva i znanosti

Autor

bl/h

 Ministrica Nataša Tramišak u utorak je posjetila Institut Ruđer Bošković (IRB) gdje je s ravnateljem Instituta Davidom M. Smithom razgovarala o uspješnoj provedbi europskih projekata na IRB-u, a posebno o kapitalnom strukturnom projektu O-ZIP, vrijednom 72 milijuna eura.

19.10.2021. u 17:51
Ispiši članak

Ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavljeni su i istraživačko-razvojni projekti financirani u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), koje Institut provodi u suradnji s tvrtkama na razvoju novih proizvoda i tehnologija, te Znanstveni centar izvornosti za bioprospecting mora (BioProCro).

Ministrica je ocijenila kako bismo u pogledu zelene i digitalne tranzicije gospodarstava, ne samo EU, nego ponajprije Republike Hrvatske trebali izdvajati više sredstava u istraživanje, razvoj i inovacije.

Naglasila je kako su u novom programskom razdoblju na raspolaganju sredstva od 25 milijarda eura različitih fondova koji će financirati razne aktivnosti - od poljoprivrede, socijalnih usluga i različite infrastrukture sve do gospodarstva. 

"Oko 8,8 milijarda kuna izdvojeno je u idućem financijskom razdoblju za jačanje gospodarstva primjenom istraživanja, inovacija, razvojem poslovne infrastrukture i digitalizacije", rekla je Tramišak.

Sama dinamika projekta prezentirana nam je danas i svjesni smo da će ovaj projekt biti financiran iz dvije perspektive - iz sadašnje i nove 2021.-2027. , rekla je  ministrica dodavši kako ukupna vrijednosti od 72 milijuna eura neće biti u cijelosti izvršena u ovoj perspektivi, ali smo tu kako bismo što više dinamizirali aktivnosti i što više završili do iduće godine.

Podsjetila je da je, kada je riječ o povećanju alokacija u znanost, za novi višegodišnji financijski okvir zadano minimalno 30 posto ulaganja u zelene i 25 posto u digitalne politike te dodala da su te postotke podigli na 34 posto za zelene i 33 posto za digitalne politike.

Tramišak: IRB pravi primjer spone između gospodarstva i znanosti

Ministrica je pohvalila aktivnosti provedene na Institut Ruđer Bošković te ocijenila kako se Institut u ovom razdoblju nametnuo kao najveći istraživački institut u Republici Hrvatskoj (RH) i pravi primjer spone između gospodarstva i znanosti, provodeći kvalitetne projekte uz izvrsnu suradnju s gospodarskim.

Naglasila je kako je u idućem financijskom razdoblju oko 8,8 milijardi kuna izdvojeno za prioritet Jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanje i inovacije, podupiranjem poslovne konkurentnosti, digitalizacije i razvojem vještina za pametnu specijalizaciju.

Ministrica Tramišak održala je i radni sastanak s ravnateljem i predstavnicima Instituta te obišla Znanstveni centar izvornosti za bioprospecting mora – BioProCro gdje se upoznala s aktivnostima i istraživanjima centra.

Riječ je, kako je istaknula, o centru koji, u svrhu provođenja interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora, okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije. 

Ravnatelj IRB-a David M. Smith napomenuo je kako je cilj istraživanja dobiti biološki aktivne molekule iz mora koje imaju poželjna svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. U tom dijelu, znanstvenici IRB-a već imaju uspostavljenu suradnju s nekoliko tvrtki, primjerice na razvoju superhrane temeljene na mikroalgama, dodao je.

Ministrici Tramišak predstavljeni su istraživačko-razvojni projekti (IRI), financirani u sklopu programa ESIF, koje Institut provodi u suradnji s tvrtkama na razvoju novih proizvoda i tehnologija. 

Riječ je o projektima koji su fokusirani na inovacijsku komponentu istraživanja s vrlo konkretnom primjenom, poput projekta koji IRB provodi u partnerstvu s Belupom na razvoju novih formulacija kliničke prehrane, kao i Cedevitom na razvoju obroka nove generacije te projektu analize proteina za primjenu u biomedicini i biotehnološkoj industriji.

U području zaštite okoliša u partnerstvu s tvrtkama IRB razvija brze i komercijalne testove za analizu kvalitete vode, primjenu umjetne inteligencije za nadzor kvalitete voda ili pak razvoj novih materijala od prirodnih vlakana te održivih ambalaža.

Institut Ruđer Bošković do sada u sklopu programa IRI, ima deset ugovorenih projekata ukupne vrijednosti preko 37 milijuna kuna.

''Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) ulaže velike napore da se maksimalno iskoriste sredstva koja su nam na raspolaganju iz europskih fondova, posebice ESIF-a", rekao je ravnatelj Smith i dodao kako se IRB rezultatima dokazao kao vrijedan partner koji ima potrebno znanje, ljudske resurse i istraživačke kapacitete. 

Uvjeren je da će IRB, koji je potpisao ugovor za kapitalni projekt O-ZIP. u partnerskom odnosu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te MRRFEU-om, nastaviti uspješno koristi sredstava iz fondova EU koja su im na raspolaganju za stvaranje izvrsne znanosti, novih tehnologija i konkurentnog gospodarstva.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.