POVOLJNA KAMATNA STOPA

Subvencionirani krediti za mlade: Ako razmišljate o kupnji stana ili kuće, ovo trebate znati

Autor

Alen Vlahović

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu objavili su natječaj za osobe do 45 godina koji žele kupiti nekretninu uz subvencionirani stambeni kredit. Zaprimanje zahtjeva građana u APN-u počinje 10. rujna, dokad zainteresirani trebaju pronaći željenu nekretninu i pripremiti dokumentaciju.

13.08.2019. u 16:00
Ispiši članak

Kredite će im davati 12 banaka, čije se kamate kreću od 2,19 do 3,75 posto. Donosimo vam uvjete pod kojima se možete prijaviti na natječaj.

Kako bi mogli sudjelovati na natječaju nužno je ispuniti nekolicinu važnih uvjeta. Prije svega, na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Stan, bilo da je riječ o starijoj nekretnini ili novogradnji, mora imati uporabnu dozvolu, a ako se kredit traži zbog gradnje kuće, mora postojati ishođena građevinska dozvola. 

Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati dosad, a izmjenama zakona omogućeno je da se razdoblje subvencije produžuje i za već rođenu djecu.

Kredite će  davati 12 banaka, čije se kamate kreću od 2,19 do 3,75 posto

Kredit uz subvenciju od 30 do 51 posto mjesečne rate mora trajati najmanje 15 godina. Subvencija traje pet godina, a produžava se ako obitelj već ima djecu ili dobije dijete za trajanja subvencije. Za svako već rođeno dijete u obitelji subvencija se produžava za još jednu godinu, a za novorođeno dijete dok traje subvencija, ona se produžava za još dvije godine. To znači da obitelj koja već ima dvoje djece kad kupuje stan, i dobije još jedno dijete, subvencija može trajati ukupno devet godina. Kredite će davati čak 12 banaka, a kamatna stopa kreće se u rasponu od 2,19 i 3,75 posto.

Svi koji budu iznajmljivali POS stan, ili ga koristili u poslovne svrhe morat će vratiti iznos državnih subvencija, odnosno vratiti iznos do tržišne cijene stana. Kredit će im odmah stizati na naplatu. Dosad je preko subvencioniranih kredita nekretninu kupilo 5300 obitelji, u kojima je rođeno 750 djece. Ministar Štromar očekuje da će interes za kredite ovaj put biti i veći nego prije te da će do kraja 2020. godine na ovaj način, i u POS stanovima na tržištu, biti stambeno zbrinuto oko 20.000 mladih obitelji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.