U SKLOPU MJERA ZA POMOĆ POSEBNO POGOĐENIM SKUPINAMA

SDSS SE POBUNIO Vukovarsko Gradsko vijeće obustavlja isplate udrugama i vijećima nacionalnih manjina

Autor

bkk/h

Vukovarsko Gradsko vijeće u utorak je Odlukom o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava Grada prenamijenilo dio sredstava s ciljem pomoći posebno pogođenim skupinama te gospodarstvenicima, no dijelu mjera kojima se obustavljaju isplate udrugama i vijećima nacionalnih manjina SDSS se usprotivio.

24.03.2020. u 20:28
Ispiši članak

"Ovom Odlukom preusmjeravaju se proračunska sredstava s ciljem pomoći posebno pogođenim skupinama građana kao što su mlade obitelji te gospodarstvenici grada Vukovara i donose se mjere ušteda koje će dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjenja", izvjestili su iz vukovarske Gradske uprave.

Svi poslovni subjekti koji su zakupnici nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara, a kojima je poslovna aktivnost obustavljena, ograničena ili smanjena sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske oslobađaju se obveze plaćanja zakupnine. Od obveze plaćanja komunalne naknade oslobađaju obveznici koji obavljaju one djelatnosti čiji se rad obustavlja, a koje su obuhvaćene mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini i održavanja sportskih i kulturnih događaja , kao i oni obveznici čiji rad bude odlukama Nacionalnog stožera obustavljen u svrhu suzbijanja pandemije korona virusa.

Interventno će se sufinancirati Socijalna samoposluga u iznosu od 20.000 kuna. Usluge Dječjeg vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2 za mjesec ožujak 2020. roditelji će plaćati 50 posto mjesečnog iznosa, a za ostale mjesece u kojima djeca neće pohađati vrtić, roditelji će biti oslobođeni plaćanja vrtića, naveli su nakon elektronske sjednice.

Upravni odjel za financije i nabavu neće poduzimati mjere prisilne naplate.

Odlukom Gradskog vijeća obustavljaju se i isplate udrugama kojima su odobrena financijska sredstva sukladno Programu javnih potreba u sportu, osim isplate sredstava koja su odobrena za ispunjavanje obveza iz radnog odnosa po ugovorima o radu.

Obustavljaju se isplate udrugama i vijećima nacionalnih manjina

Obustavljaju se i isplate udrugama i vijećima nacionalnih manjina kojima su odobrena financijska sredstva sukladno Programu javnih potreba u području društvenih djelatnosti, a koja su dodijeljena na temelju javnih natječaja. Sredstva će i dalje dobivati udruge poput vukovarskog Crvenog križa, Vatrogasne zajednice i Socijalne samoposluge, a isplaćivat će se i sredstava koja su odobrena za ispunjavanja obveza iz radnog odnosa po ugovorima o radu.

Iz Kluba vijećnika SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara usprotivili su se odluci o obustavi isplate financijskih sredstava vijećima nacionalnih manjina jer su Vijeća, kako se navodi u priopćenju, nužna za funkcioniranje nacionalnih manjina, a u vrijeme epidemije korona virusa vijeća srpske nacionalne manjine volonterski su se uključila i pomažu starijim i nemoćnim osobama u kupovini životnih potrepština i lijekova.

"Protupravnom obustavom isplate sredstava onemogućilo bi se djelovanje vijeća nacionalnih manjina, čime bi se posljedično utjecalo i na starije i nemoćne osobe", navode iz Kluba vijećnika SDSS-a.

Dodaju kako su odlukom Gradskog vijeća prekršeni i članci Ustavnog zakona kojima je propisano kako vijeća nacionalnih manjina imaju pravo biti obaviješteni o svakom pitanju koje se tiče položaja nacionalne manjine te da je predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave dužno od vijeća nacionalnih manjina osnovanih za njeno područje zatražiti mišljenje i prijedloge o odredbama kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina. To, kažu, nije učinjeno.

Također smatraju kako se zadiranjem u djelovanje Vijeća nacionalnih manjina derogira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim je, kako poručuju, i ustanovljen i uređen institut vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama samouprave.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.