VLADIN PROGRAM

Za regionalne organizacije vinara i vinogradara izdvojeno šest milijuna kuna

Autor

ig/h

Vlada je u srijedu donijela Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023. godine, osiguravši za tu svrhu šest milijuna kuna.

14.04.2021. u 16:30
Ispiši članak

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Vlade istaknula je da je namjera tog programa podržati aktivnosti regionalnih organizacija koje značajno doprinose povećanju udjela vina sa zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla te promicanje održive i okolišno prihvatljive poljoprivrede.

Za provedu tog programa osigurana su sredstva u proračunu za 2021. u iznosu do 2 milijuna kuna, a za tri godine ukupno šest milijuna kuna, izvijestila je. Maksimalni iznos potpore po korisniku je 490 tisuća kuna.

Regionalne organizacije vinara i vinogradara, kako se navodi u obrazloženju odluke Vlade, okupljaju fizičke ili pravne osobe koje se bave proizvodnjom grožđa i/ili mošta i/ili vina u jednu regionalnu organizaciju za svaku od četiri vinogradarske regije u Republici Hrvatskoj - Slavonija i Hrvatsko podunavlje, Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

Organizacije promoviraju vinare iz svoje regije, upravljaju sustavom marketinškog označavanja vina, donose interne akte, predlažu članove Komisije na razini regije i podregija u postupcima ocjenjivanja vina, surađuju s regionalnim uredima Agencije i razmjenjuju podatke, daju tehničku i stručnu podršku vinarima u zaštiti, širenju korištenja zaštićenih oznaka i izraza ili samostalno poduzimaju aktivnosti potrebne za njihovu zaštitu.

Vlada je također poslala u Sabor konačni prijedlog izmjena zakona o biogorivima za prijevoz, koji će uz ostalo obvezati županije, odnosno jedinice lokalne samouprave da u svoje programe uključe mjere izgradnje javne infrastrukture za alternativna goriva te da se naprave projekcije korištenja obnovljivih izvora u u prijevozu u javnim službama. Također se, u odnosu na sadašnji zakon, uvodi obveza izvješćivanja o obnovljivim izvorima u prijevozu i evidentiranja biogoriva.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.