POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

RAZVOJ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE Gradi se Srednja škola u Donjem Miholjcu, završetak se očekuje početkom sljedeće godine

Autor

ri

Dvije od pet najopasnijih škola u Hrvatskoj nalaze se u Slavoniji. Jedna u Vukovaru, a druga u Donjem Miholjcu. No - ne zadugo jer se u Donjem Miholjcu gradi Srednja škola čiji se završetak očekuje početkom sljedeće godine. Vrijednost investicije je 50,426.896,26 kuna, pri čemu Osječko-baranjska županija i grad Donji Miholjac u sufinanciranju sudjeluju s 10 posto, a ostalo će pokriti Ministarstvo obrazovanja. 

28.02.2021. u 14:07
Ispiši članak

Ideja o gradnji nove zgrade postoji još od 2003. godine, a iako je 2010. godine napravljena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, stvari su se počele mijenjati tek na inicijativu i inzistiranje Osječko-baranjske županije 2018. godine.

Prošle godine počela je gradnja, a visok stupanj dovršenosti zgrade očekuje se upravo u ovoj godini, za što je odvojen i najveći dio proračunskih sredstava (tri milijuna kuna). Veseli i podatak da su izvođači ubrzali radove, pa su u 2020. izvedeni u vrijednosti 9,925.798,94 kune (20 posto), a u 2021. u vrijednosti 3,269.618,83 (6,5 posto), dakle do sad 26,5 posto iako je u tom razdoblju predviđeno 8 posto.

Ovim kapitalnim ulaganjem i jednim od prioriteta Osječko-baranjske županije, Donji Miholjac dobit će novu školsku zgradu i sportsku dvoranu površine 4662 m2, a zgrada će imati dva kraka s po dvije etaže.

U prizemlju je projektiran centralni višenamjenski prostor, knjižnica, zbornica, pet ureda, tri učionice za stručnu nastavu, pet kabineta, dvije specijalizirane radionice i sedam praktikuma, sanitarni čvorovi, kotlovnica, spremišta i garaža za traktore. 

Izgradnja obuhvaća i dvodijelnu nastavno-športsku dvoranu s pratećim sadržajima neto površine 1134,20 m2 (spremište sprava, kabineti, svlačionice, tuševi, sanitarni čvorovi). Na katu je predviđeno 14 učionica, šest kabineta, spremišta kemikalija, instrumenata i pribora te sanitarni čvorovi.

U centralnom dijelu između učioničkih krakova uredit će se školski trg. Uredit će se i vanjski prostor na kojem se predviđaju sportski tereni, parkiralište i pješačke površine (ukupno uređena površina neto 8379 m2). 

Srednju školu Donji Miholjac u školskoj godini 2019./2020. pohađalo je 226 učenika u 16 razrednih odjela, a gradnje škole utjecat će, nadamo se, i na demografske trendove i dugoročno povećanje broja učenika i razrednih odjela. 

Podsjećamo da do izgradnje i opremanja nove školske zgrade, Srednja škola Donji Miholjac djeluje u neprimjerenim prostorima koji ne zadovoljavaju prostorne uvjete prema pedagoškim standardima. Nastava se odvija u dva objekta i pratećim zgradama, koje služe kao radionice za odvijanje praktične nastave.

S obzirom da je zgrada izgrađena još 1933. godine, a dograđena 1963. godine znatan problem predstavlja vlaga, zbog nepostojanja horizontalne hidroizolacije temelja. Prethodnim analizama statičke stabilnosti utvrđeno je da su objekti u takvom stanju da nije moguća sanacija te je potrebna izgradnja nove škole.

 Prema stručnom mišljenju građevinskog vještaka iz studenoga 2018. godine zgrada škole ne odgovara zahtjevima prostorne funkcionalnosti, konstruktivne stabilnosti i sigurnosti, energetske učinkovitosti te zahtjevima korištenja instalacija i opreme sukladno važećim propisima i standardima Republike Hrvatske i na pojedinim pozicijama predstavlja opasnost pri korištenju. 2009. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je Suglasnost na Idejni projekt za izgradnju građevine Srednje škole Donji Miholjac sa športskom dvoranom.

Godine2010.  izrađena je projektno-tehnička dokumentacija i 2011. ishođena potvrda glavnog projekta (naziv za građevinsku dozvolu prema tadašnjem Zakonu o gradnji) za izgradnju novog objekta. S obzirom da do 2014. godine indikativna lista za financiranje sredstvima Europske unije nije realizirana, Osječko-baranjska županija pokrenula je pripremne radove kako bi se građevinska dozvola konzumirala.

To je podrazumijevalo postupak prilagodbe postojeće projektne dokumentacije i tendera za javnu nabavu zakonskim usklađivanjima s pravnom stečevinom EU i zakonskim promjenama koje su se dogodile od trenutka prve izrade projekta. Potom je 2019. godine usuglašen tekst Sporazuma o sufinanciranju između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Donjeg Miholjca i Osječko-baranjske županije te je utvrđen rok izvođenja radova od 650 dana.

"Nagodinu će ovo podsjećanje biti samo prošlost", navode iz Osječko-baranjske županije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.