DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Prosječna neto plaća za srpanj 6722 kune, na mjesečnoj razini niže za 0,3 posto

Autor

sk/h

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj je iznosila 6722 kune, što je na mjesečnoj razini realno niže za 0,3 posto, dok je na godišnjoj više za 3,2 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS). 

18.09.2020. u 12:11
Ispiši članak

Prosječna je mjesečna neto plaća za srpanj nominalno manja u odnosu na plaću za lipanj za 0,8 posto, dok je u odnosu na srpanj prošle godine nominalno viša za 2,9 posto. 

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 10.343 kune, a najniža u proizvodnja odjeće, u iznosu od 4436 kuna. Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 5791 kunu, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna bruto plaća za srpanj 9172 kune

Prosječna mjesečna bruto plaća za sedmi mjesec iznosila je 9172 kune, što je nominalno niže za 0,8 posto, a realno za 0,3 posto u odnosu na lipanj. Na godišnjoj razini, prema srpnju 2019. godine, prosječna je bruto plaća bila nominalno viša za 2,6 posto, a realno za 2,9 posto.

U srpnju ove godine bila su prosječno 183 plaćena sata, što je za 5,2 posto više nego u lipnju. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (194), a najmanji u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (167).

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za srpanj iznosila 36,23 kune, a bruto 49,44 kune.  Prosječna neto satnica za srpanj je u odnosu na lipanj niža za pet posto, a u odnosu na srpanj prošle godine viša za 3,2 posto. Bruto satnica je na mjesečnoj razini također manja za pet posto, dok je na godišnjoj viša za tri posto.

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u srpnju ove godine iznosio je 887 kuna, a prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću iznosio je 15 kuna. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.