DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Proizvođačke cijene porasle na mjesečnoj, a pale na godišnjoj razini

Autor

mo/h

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu ove godine su porasle u odnosu na kolovoz za 0,2 posto, dok su u odnosu na rujan prošle godine niže za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).   

14.10.2019. u 07:38
Ispiši članak

Tako je na godišnjoj razini nastavljen pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda drugi mjesec za redom, nakon pada u kolovozu za 0,3 posto, u rujnu za 0,4 posto. 

Po podacima DZS-a, proizvođačke su cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini više za 0,2 posto, a na godišnjoj su više za 0,7 posto. 

Na mjesečnoj su razini, u rujnu u odnosu na kolovoz, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu porasle za 0,5 posto, dok su na godišnjoj, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine, niže za 0,2 posto. 

Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini ostale na istoj razini, a na godišnjoj su niže za 0,7 posto. 

Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da su u rujnu u usporedbi s kolovozom najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 0,4 posto. Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene intermedijarnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za po 0,2 posto, a za po 0,1 posto su porasle proizvođačke cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih proizvoda. 

Na ukupan pad proizvođačkih cijena industrije na godišnjoj razini su, pak, utjecale proizvođačke cijene energije, koje su u rujnu ode u odnosu na rujan prošle godine niže za 4,3 posto. Kod ostalih se glavnih industrijskih grupacija bilježi rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, i to kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto, kapitalnih proizvoda za 0,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto. 

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za po 0,3 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene ostale na razini iz prethodnog mjeseca, dok su u rudarstvu i vađenju u rujnu u odnosu na kolovoz pale za 0,6 posto. 

Na godišnjoj su razini najviše, za 4 posto, porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, a porasle su i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 0,6 posto. Nasuprot tomu, najviše su u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine pale proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 10 posto, dok su za 0,6 posto pale u prerađivačkoj industriji. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.