'ZA LIPŠE MORE I PRIOBALJE'

Predstavljen projekt vrijedniji od Pelješkog mosta; novi sustav javne vodoopskrbe i odvodnje u Splitu

Autor

dd/h

U Splitu je u srijedu predstavljen infrastrukturni Projekt poboljšanja vodno-komunalne aglomeracije vrijedan 1,79 milijardi kuna što je, kako je rečeno, značajno veći iznos od onog predviđenog za izgradnju Pelješkog mosta.

09.10.2019. u 13:48
Ispiši članak

Predstavljajući projekt, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako će on donijeti nove priključke vode i kvalitetnu odvodnju zbog čega će priobalje i more postati još čišće i ljepše.

Kazao je i da pokreću i mijenjaju aglomeraciju u infrastrukturnom smislu te da je pred njima ozbiljan posao koji će "prekopati" to područje i osigurati sve nužno za ekološki razvoj. Za taj veliki posao će se angažirati i veliki dio građevinske operative čime se otvara novi investicijski ciklus na području splitske aglomeracije. Dodao je i da će gotovo 69 posto, odnosno nešto više od 975 milijuna kuna biti financirano bespovratnim sredstvima EU, a preostalih 458 milijuna kuna, odnosno 31,29 posto će se sufinancirati nacionalnim sredstvima. 

"Ovo su plodovi hrvatskog članstva u Europskoj uniji koja s velikim sredstvima financira projekt koji doslovno desetljećima čeka na realizaciju. Kada vrijednost nedavno potpisanog ugovora za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir dodamo ovom ugovoru aglomeracije Split-Solin dolazi se do iznosa od čak 3,3 milijarde kuna", kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Direktor "Vodovoda i kanalizacije Split" Tomislav Šuta je rekao da se radi o infrastrukturnom zahvatu vrijednom 1,79 milijarda kuna. Vrijednost projekta u Splitu i Solinu veća je od sredstava predviđenih za izgradnju Pelješkog mosta, naglasio je Šuta. Potom je najavio i izgradnju 60,65 kilometara nove mreže javne vodoopskrbe, rekonstrukciju 4,28 kilometara postojeće mreže javne vodoopskrbe, izgradnju 14 crpnih stanica, 14 vodosprema te 1.243 novih priključaka. 

"Čak 4.011 stanovnika bit će priključeno na novi sustav javne vodoopskrbe. Gradit će se i 93,548 kilometara novih kanalizacijskih kolektora, rekonstrukcija 1,85 kilometara i sanacija 13,61 kilometara kanalizacijskih kolektora, izgradnja 14,76 kilometara tlačnih cjevovoda, 26,69 kilometara kabelske kanalizacije te izgradnja 4,28 kilometara podmorskog ispusta", najavio je Šuta.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.