POD OKRILJEM MINISTARSTVA KULTURE

Predstavljen Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine

Autor

av/h

Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025., stvara pretpostavke za izgradnju suvremene arhivske djelatnosti u Hrvatskoj u skladu s promjenom tehnologije i mnogim novim izazovima, zaključeno je na panelu u petak u Hrvatskom državnom arhivu, u organizaciji Ministarstva kulture.

13.12.2019. u 12:22
Ispiši članak

Dokument je, sukladno obvezi utvrđenoj Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima, donijela Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici 14. studenoga 2019.

Tim Nacionalnim planom omogućit će se preobrazba arhivske službe u suvremeni javni servis te puna dostupnost i korištenje arhivskog gradiva i podataka o njemu, bez obzira na oblik u kojem je gradivo nastalo ili mjestu na kojem se čuva.

Njime se također definiraju bitne potrebe arhivske djelatnosti, infrastrukturne pretpostavke i kapaciteti, dostupnost gradiva i uspostava digitalnog arhiva, razvijenost i kvaliteta usluga koje se pružaju korisnicima.

Postavljeni su i strateški ciljevi koje treba ostvariti u srednjoročnom razdoblju.

"Arhiv nije mjesto gdje dolaze samo znanstvenici kako bi radili svoje radove, nego ondje dolazi širi krug korisnika i u punini riječi to je javni servis", rekao je Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.                                                                         

Podsjetio je kako je, u kontekstu svih promjena koje su se dogodile i događaju se izvan hrvatskih arhiva bilo potrebno donošenje novog zakona i pravilnika. "Prve recenzije su prilično pozitivne, Nacionalni plan nije, uvjetno kazano, bio napadnut što znači da je doista riječ o kvalitetnom dokumentu, uz sav put koji je prošao od prethodne stručne rasprave do usvajanja", dodao je.

Poljičak smatra da će Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti i kod izrade Nacionalne razvojne strategije Hrvatska 2030, otvoriti perspektivu za financijsku situaciju za sljedeće razdoblje. Naime, kao glavni strateški dokument u području arhivske djelatnosti, on će poslužiti kao temelj za planiranje cjelovite financijske perspektive za iduće desetljeće te pripremu i provedbu projekata EU.

Nacionalni plan donosi prijeko potrebnu analizu postojećeg stanja te plan aktivnosti za ostvarenje strateških ciljeva, od osiguranja kvalitetne opreme u skladu sa suvremenom tehnologijom te kvalitetnog prostora, spremišta te prostora za rad arhivista i korisnika do fokusiranja na ljudske potencijale, s obzirom na sve višu dobnu strukturu među zaposlenicima arhiva te ravnomjerne zaposlenosti na razini cijele Hrvatske.

"Posao arhivista od iznimne je važnosti za hrvatsko društvo, osobito u vrijeme kada se stvari žele učiniti površnima, institucije su veliko jamstvo za budućnost Hrvatske", naglasio je.

Darko Rubčić predsjednik Hrvatskog arhivskog vijeća, smatra da je uloga arhivista glavna u provođenju tog projekta, oni su ti koji moraju biti svjesni da se stvari mijenjaju, biti svjesni svog znanja, ali i neznanja. "Ako to ne prepoznamo nećemo moći realizirati sve ciljeve. Da bismo krenuli u ovaj projekt moramo stjecati nove sposobnosti i znanja", rekao je.

Kaže kako se treba do kraja obaviti sređivanje gradiva u arhivima u skladu sa standardima, predstoji im i revalorizacija tog gradiva, ali i intenziviranje rad na terenu. "Važnije od svega je da moramo biti apsolutno educirani u arhivima kako bismo znali naše vještine prenijeti na stvaratelje, u čemu moramo biti razumljivi i jasni. Samo tako ćemo dobiti ono što tražimo", dodao je Rubčić.

Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti podijeljen je u dva temeljna dijela - u prvom se donosi analiza postojećeg stanja u arhivskoj djelatnosti izrađena na temelju upitnika  koji su ispunili svi državni arhivi, a drugi dio sadrži postavljene ključne strateške ciljeve i način njihova ostvarenja te plan aktivnosti koji konkretizira mjere i aktivnosti.

Mogućnost pretvorbe arhivskog gradiva u digitalni oblik pridonijet će i povećanju njegove vidljivosti, omogućavanju ponovnog korištenja te stvaranju novih usluga, te i uključivanje državnih arhiva u Središnji sustav Digitalne kulturne baštine.

Osiguravanje dostupnosti odnosi se i na pitanja sukcesije, jedna od mjera odnosi se na intenziviranje aktivnosti na dovršetku postupka sukcesije arhivskog gradiva koje se nalazi u državnim arhivima bivše SFRJ, kontinuiranom evidentiranju navedenog gradiva te omogućavanju mrežne dostupnosti podataka o njemu svim zainteresiranim korisnicima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.