GOSPODARSTVO ĆE SE OPORAVLJATI GODINAMA

POVRATAK INFLACIJE U EUROPSKOJ UNIJI? Europska središnja banka pesimistična; zbog lockdowna mogla bi ići i do dva posto...

Autor

Andrea Latinović/ING

Budući da je inflacija u eurozoni u porastu, Europska središnja banka (ECB) više ne može biti po strani. Naime, potpuno je očekivano da će krivulja skoka inflacije rasti... 

23.02.2021. u 19:15
Ispiši članak

Inflacija eurozone u siječnju 2021. godine potvrđena je na godišnjoj razini od 0,9 posto, što je najviša razina od veljače 2020. godine. Do tada je inflacija iznosila međugodišnje 1,4 posto.

No, više cijene energenata, neki poremećaji, kao i zastoji u ponudi te više cijene usluga, pokretači su veće inflacije u eurozoni. Divergencija među zemljama eurozone velika je, glavna inflacija kreće se od -2,4 posto međugodišnje u Grčkoj, do 1,6 posto međugodišnje u Njemačkoj i Nizozemskoj - divergencija koja ECB-u ne olakšava život, piše ING- Global company website.

Inflacija - jedini je put prema gore...

Zapravo će postojati niz jednokratnih čimbenika koji potiskuju glavnu inflaciju. Kratkoročno, to će uglavnom utjecati na veće cijene energenata. No, kada se ekonomije ponovo otvore, povišenja cijena u sektorima koji su najviše pogođeni lockdownovima (zaključavanjima), također će povećati pritisak na rast inflacije.

Uz to, potpuni zamah ukidanja njemačkog PDV-a dogodit će se tek u drugoj polovici godine. Uzimajući u obzir sve ove čimbenike, glavna inflacija mogla bi na kraju čak dosegnuti razinu od dva posto ove godine.

Prisjetimo se, u prosinačkim projekcijama ECB je prognozirao glavnu inflaciju od 0,4 posto u prvom tromjesečju, povisivši i do 1,5 posto u četvrtom tromjesečju, što je prilično nevjerojatan ishod. Umjesto toga, izgleda kao da će ova godina biti prva nakon dugog vremena u kojem će se pokazati da su ECB-ove projekcije inflacije bile previše pesimistične, a ne previše optimistične, piše THINK Economic and Financial Analysis.

Međutim, tumačenje ovogodišnjih podataka o inflaciji neće biti lak zadatak. Komplicirano je, ne samo zbog niza jednokratnih čimbenika, već i zbog dva tehnička mjerna čimbenika.

Prvi je činjenica da je pandemija promijenila obrasce potrošnje, koji su relevantni za određivanje pondera u inflacijskoj košarici. Te se mjere ažuriraju jednom godišnje. Za 2021. to znači da će se primijeniti promjene u obrascima potrošnje zbog pandemije, što će dovesti do različite i neuredne usporedbe uzoraka potrošnje vođenih pandemijom sa situacijama lockdowna, ali i kasnije ove godine s vraćanjem normalnih uzoraka potrošnje.

Drugi je čimbenik da još uvijek postoje robe, ili usluge koje trenutno jednostavno nisu dostupne zbog lockdowna. Kao rezultat, još uvijek se pripisuje oko 13 posto cjelokupne mjere inflacije.

(Stvarna) kontrola krivulje prinosa u riječima

Brzo rastuće stope inflacije, koje uglavnom pokreću jednokratni tehnički čimbenici, predstavljaju novi izazov za ECB, što se potvrđuje na tržištima obveznica. Da bismo razumjeli reakcijsku funkciju ECB-a na višu inflaciju (očekivanja) i prinose, važno je sagledati prirodu tih kretanja inflacije.

Zapravo postoje dvije vrste inflacije, inflacija "poticaj troškova", vođena privremenim jednokratnim čimbenicima, i inflacija "povlačenje potražnje", s previše novca, koji ima premalo robe kao znak pregrijavanja gospodarstva.

Inflacija "poticanja troškova" zapravo se može smatrati deflatornom, smanjujući kupovnu moć. Zbog toga će ESB promatrati ove vrste privremenih i tehničkih naleta inflacije. Inflaciju će povući potražnja, a ECB će je pomno pratiti. Osobito u eurozoni još nema znakova takvog povećanja inflacije na temelju potražnje. Doduše, do kraja godine znat ćemo jesu li jednokratni vozači jednokratni, ili su doveli do trajnijeg povećanja inflatornog pritiska.

Za sada će se ECB usredotočiti na ''ukroćivanje'' inflatornih očekivanja i spekulacija riječima. Međutim, poteškoća ovog izazova ogleda se u činjenici da je tijekom posljednjih nekoliko tjedana ESB iznio niz verbalnih intervencija, upozoravajući na prerano normaliziranje monetarne politike, usredotočujući se na uvjete financiranja, govoreći o stvarnim stopama i konačno naglašavajući nominalni prinos obveznica.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.