DZS
Povećan prirod pšenice, ječma i zobi, pao prirod uljane repice
Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o ostvarenom prirodu ranih usjeva u 2019. pokazuju povećanje priroda pšenice, ječma i zobi, dok je pao prirod uljane repice.
Prema privremenim podacima DZS-a, pšenice je ove godine proizvedeno 770 tisuća tona, što je 4,3 posto više nego u godini ranije. Prirod po hektaru je iznosio 5,5 tona, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bio 5,4 tone po hektaru.
Uzrok povećanom prirodu pšenice, kako navode statističari, je veća žetvena površina, i to za 4000 hektara.
Rast je zabilježen i kod ječma kojeg je ove godine proizvedeno 14 posto više ili 260 tisuća tona, a prirod po hektaru je iznosio 4,9 tona, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je bio 4,5 tona.
Ove je godine povećana i proizvodnja zobi, za 26,7 posto, na 57 tisuća tona. Prirod po hektaru je iznosio tri tone, što je rast u odnosu na prošlu godinu kada je bio 2,8 tona.
Smanjen prirod uljane repice
Podaci DZS-a pokazuju da je ove godine pala proizvodnja uljane repice i to za 35,9 posto, na 100 tisuća tona. Prosječan prirod uljane repice po hektaru je iznosio 2,5 tona, što je pad u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 2,8 tona po hektaru.
Uzrok smanjenom prirodu uljane repice, napominju iz DZS-a, je manja žetvena površine i to za 15 tisuća hektara.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.