HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Potrebno je okrenuti se eno-gastroturizmu

Autor

mš/h

Na specijaliziranom projektu 'Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam' u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, koji je započeo u utorak, istaknuto je da je potrebno okrenuti se eno-gastroturizmu, budući da prosječan turist potroši na hranu i piće dva puta više od potrošača izvan sezone.

06.11.2018. u 13:36
Ispiši članak

„Turizam je izniman generator potrošnje i najbolji prodajni izlog našega gospodarstva. Prosječan turist na hranu i piće dnevno troši dva puta više u odnosu na potrošača izvan sezone. Kada to povežemo s udjelom turizma u BDP-u, jasno je koliki su njegovi pozitivni efekti na gospodarstvo. No, još uvijek nismo napravili dovoljno, u potpunosti iskoristili njegov potencijal“, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za trgovinu i financije Josip Zaher povodom otvorenja projekta, koji od 6. do 7. studenoga na Zagrebačkom velesajmu okuplja gotovo 90 tvrtki.

Dodao je da od prehrane do namještaja ili IT rješenja, plasiranje hrvatskog proizvoda i usluga kroz turizam igra ključnu ulogu za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, jer turisti koji kušaju domaće proizvode razvit će afinitete da ih potraže na policama svojih trgovina ili stolovima svojih restorana kad se vrate u svoje domicilne zemlje.

„Na razini Hrvatske prihodi u ovoj turističkoj godini trebali bi iznositi oko 12 milijardi eura. Na tome treba čestitati ne samo turističkim djelatnicima, već i ostalim gospodarskim granama. Posljednje istraživanje Tomas pokazuje da se motivi dolazaka gostiju značajno mijenjaju, poput novih iskustava i doživljaja te uživanja u jelu i piću. Eno-gastroturizam postao je jedan od najdinamičnijih sektora u turizmu, a predstavlja povezivanje tradicije s novim trendovima, poput zdravoga življenja i održivosti,“ rekla je pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić.

Po podacima Instituta za turizam, prosječan turist u Hrvatskoj dnevno potroši 79 eura, od toga 17 posto potroši na hranu i piće.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković predstavila je natječaje za unaprjeđenje poljoprivrede putem programa ruralnoga razvoja i aktivnosti usmjerene prema osnaživanju domaćih proizvoda.

„Osnažili smo kampanju za mlijeko, meso, med, kruh, brašno i jaja s hrvatskih farmi. Preko 342 ih je samo u sustavu kvalitete za hrvatski med. U idućem periodu želimo više učiniti za promicanje kratkih lanaca opskrbe, što bi trebalo pozitivno utjecati i na hrvatsku poljoprivredu,“ rekla je.

Istaknula je kako je Ministarstvo poljoprivrede u zadnje dvije godine radilo na povećanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i proizvodnje te time omogućilo stvaranje dodatne vrijednosti i bolji, veći i snažniji ruralni razvoj, a sve to kroz objavljivanje većeg broja natječaja.

U sklopu manifestacije održan je i okrugli stol Proizvodnja hrane – Prilika za hrvatski turizam kako bi se analiziralo što je moguće napraviti kako bi se podigla konkurentnost hrvatskih prehrambenih proizvoda u turizmu.

Predsjednik Županijske komore Bjelovar i direktor tvrtke Gala, koja se bavi proizvodnjom konzumnih jaja, Jakov Ćorić istaknuo je da je prednost domaćih proizvoda to što su svježiji jer sa starošću uvoznim proizvodima opada kvaliteta.

Na što se nadovezala direktorica hotelskih operacija i ljudskih resursa za Lifeclass Terme Sveti Martin Jelena Berečić, istaknuvši pozitivan primjer toplica koje surađuju s okolnim obiteljskim gospodarstvima, iznajmljivačima i dr., ne smatrajući ih konkurencijom, a time razvijaju ne samo toplice, već i cijelu destinaciju.

„Ono što je svakako prijedlog za naše male proizvođače je prije svega udruživanje. Dakle, to je ono što u Hrvatskoj nedostaje. Tako poboljšavaju svoju poziciju bilo u marketinškom smislu, u smislu količine, nadzora kvalitete i tako dalje”, istaknuo je rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.