sporazum s republikom srpskom

Potpisan protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, očekuje se povećanje kvalitete zraka

Autor

rj/h

Protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u utorak su potpisali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

31.10.2017. u 15:56
Ispiši članak

Potpisivanju protokola bila je prisutna i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske. Protokol je potpisan s ciljem rješavanja problema prekograničnog onečišćenja zraka koje dolazi u Slavonski Brod.  Dosadašnja mjerenja kvalitete zraka pokazala su da je za visoku razinu sumporovodika u Slavonskom Brodu najodgovornija upravo rafinerija nafte Brod iz Bosanskog Broda, te da je njezin je utjecaj značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.

Protokol između dviju strana omogućava da se rafinerija nafte priključi na hrvatski plinski sustav kao direktni korisnik. "Današnjim danom otvoren je prostor za plinofikaciju rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Republike Hrvatske otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Dvije vlade otvorile su vrata suradnje za dvije privatne tvrtke. Ovo je win-win situacija za obje strane", rekao je ministar Ćorić nakon potpisivanja protokola.

"Nosilac projekta s hrvatske strane bit će tvrtka Crodux, a s naše strane rafinerija nafte Brod. Ova investicija vrijedna je oko tri milijuna eura. Ona je značajna za ovu regiju i pokazuje usmjerenost naših vlada na suradnju koja je itekako potrebna regiju", rekao je ministar Đokić.

Pitanje izbora Croduxa za dobavljača pojasnio je ministar Ćorić podsjećajući da je kupac plina rafinerija Brod iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine i da je dobavljač stvar njihovog odabira.

Potpisivanje protokola i realizacija projekta plinofikacije rafinerije za  Željku Cvijanović, predsjednicu Vlade Republike Srpske ima i politički značaj, jer promovira prekograničnu suradnju, te usmjerenost Republike Srpske na približavanje Europskoj uniji. Predsjednica vlade osvrnula se na pitanje regularnosti i nadležnosti za potpisivanje ovog prekograničnog protokola.

"Republika Srpska je nadležna za energetiku i infrastrukturu i ima pravo potpisati određene sporazume. Ovdje se ne govori o klasičnom međudržavnom sporazumu koji bi značio neki magistralni vod. Govorimo o projektu ograničenog karaktera koji omogućava da se dovede plin iz jedne u drugu državu za jednog poznatog korisnika uz poznate ekološke i gospodarske efekte", rekla je predsjednica vlade Cvijanović dodajući da protokol nije usmjeren ni protiv koga u Bosni i Hercegovini već da je primjer kako se treba raditi u cijeloj regiji.

Ministar Đokić naglasio je kako očekuje da će plinofikacija skrenuti pažnju javnosti na rafineriju Brod kao odgovornog partnera u BiH. Prema ministrovim riječima rafinerija je od obnove proizvodnje u proračun BiH uplatila oko dvije milijarde eura po osnovi proizvodnje naftnih derivata. Đokić je pojasnio kako će plinovod u rafineriju dolaziti trasom postojećeg voda sa spojem na magistralni plinovod kod mjesta Slobodnica.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.