POVEZIVANJE ISTOČNE EUROPE

Potpisan Memorandum za Partnerstvo za razvoj mreže prirodnog plina

Autor

Direktno.hr

Tvrtka Plinacro izvijestila je u srijedu da je s nekoliko regionalnih operatora plinskog transportnog sustava te predstavnicima Energetske udruge Sjedinjenih Država (United States Energy Association-USEA) potpisala Memorandum o razumijevanju za Partnerstvo za razvoj mreže prirodnog plina istočne Europe.

17.05.2017. u 14:06
Ispiši članak

Kako se navodi u priopćenju, Memorandum su u utorak u Zagrebu potpisali predstavnici Plinacroa, AlbGasa (Albanija), BH-Gasa (BiH), Bulgartransgaza (Bugarska), GA-MA AD (Makedonija), Montenegro Bonusa (Crna Gora) te Ministarstva gospodarstva Kosova i USEA-a, dok su u ulozi promatrača bili Transgaz (Rumunjska) i Srbijagas (Srbija).

Partnerstvo su, kako ističu iz Plinacroa, utemeljili Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), Energetska udruga Sjedinjenih Država (USEA) te operatori plinskih transportnih sustava istočne Europe kako bi se izgradio održivi institucijski kapacitet za razvoj i korištenje prvih zajedničkih regionalnih modela planiranja transporta prirodnog plina.

Modeli će se uz ostalo koristiti za regionalnu analizu interne plinovodne infrastrukture, interkonekcija i regionalnih skladišnih kapaciteta potrebnih za ubrzanje procesa plinofikacije u istočnoj Europi kroz razvoj modela simulacije matematičkog predviđanja internih mreža prirodnog plina. Važni su i zbog potpore regionalnom usklađivanju metodologija planiranja transporta prirodnog plina, analize potencijalnih plinskih investicija te, u konačnici, širenja tržišta prirodnog plina i sigurnosti i pouzdanosti energetskih sustava potpisnica Memoranduma.

Sve to trebalo bi rezultirati ubrzanim razvojem infrastrukture za prirodni plin u istočnoj Europi, ističu iz Plinacroa.

Također navode kako je Partnerstvo modelirano na iskustvu vrlo uspješne USAID-ove radne skupine za planiranje sustava prijenosa električne energije u jugoistočnoj Europi (SECI), koja je u regiji aktivna od 2001. godine, pružajući tehničku i analitičku potporu regionalnim operatorima sustava prijenosa električne energije.

"Činjenica da je Memorandum potpisan upravo u Zagrebu priznanje je Plinacrou, odnosno potvrda kako je, svojim iskustvom u razvoju strateških projekata i visokom razinom operativnih i tehničkih znanja, hrvatski operator plinskog transportnog sustava jedan od lidera u plinskom sektoru šire regije. Plinacro će svoja do sada stečena znanja i iskustva prenijeti kolegama iz navedenih operatora plinskoga transportnog sustava", zaključuje se u priopćenju. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.