Neobični natječaj

Pošta traži pokriće štete i ako im vozila voze pijani ili drogirani vozači

Autor

Direktno.hr

Hrvatska pošta (HP) ponovno je objavila vrlo neobičan javni natječaj. HP u dokumentaciji za 'leasing' kupovinu osobnih automobila na pet godina traži pokrivanje svih mogućih vrsta osiguranja od nezgoda, što u konačnici poskupljuje samu nabavku.

11.09.2017. u 07:25
Ispiši članak

Hrvatska pošta želi osigurati službena vozila i traži pokriće u slučajevima ako vozila HP-a ukradu njezini djelatnici ili pomognu kradljivcu.

U natječajnoj dokumentaciji stoji da osiguranje pokriva i štete "koje nisu prijavljene policiji,... koje su nastale pronevjerom, prijevarom ili utajom od strane djelatnika korisnika leasinga. Rizik krađe uslijed kojeg se ne mogu predočiti ključevi, prometna dozvola, kodna kartica, master ključevi i ostali dokumenti ili predmeti pomoću kojih se upravlja vozilom. Osiguranjem je pokriven i rizik krađe ako se utvrdi da vozilo nije bilo zaključano".

Traži se i pokrivanje štete ako je službenim automobilom upravljala osoba bez vozačke dozvole, vozač kojem je oduzeta vozačka dozvola, kojem je istekla vozačka dozvola ili mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom. Isto tako traži se i pokriće štete ako je vozilom upravljala osoba koja nije u radnom odnosu korisnika leasinga, dakle Hrvatske pošte.

Isto tako i ako je vozač bio alkoholiziran ili pod utjecajem narkotika ili ako odbije testiranje.

To ukratko znači, kako za portal Direktno pojašnjava direktor jedne osiguravajuće kuće, da bi "prošireno kasko osiguranje" trebalo pokrivati i slučajeve prometne nezgode kada vozilom Hrvatske pošte upravlja vozač bez vozačke dozvole koji čak ne mora ni raditi u Hrvatskoj pošti.

Dodatno, vozač službenog HP-ovog vozila imao bi pravo i na naknadu odvjetničkih troškova u slučaju nezgode do 35.000 kuna.

Građani ne mogu zaključiti takvo osiguranje

Portal Direktno usporedio je natječajne dokumentacije za nabavku automobila drugih javnih poduzeća, primjerice Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Hrvatske elektroprivrede, pojedinih ministarstava ili Grada Zagreba i nigdje nismo našli tako postavljene zahtjeve. Direktor jedne osiguravajuće kuće potvrdio je za portal Direktno kako je riječ o raritetnoj natječajnoj dokumentaciji, koja s jedne strane bitno poskupljuje nabavku automobila za najmanje nekoliko tisuća kuna po vozilu, a s druge strane je vrlo neobična, obični građanin ili tvrtka ne bi niti mogli ugovoriti takve uvjete osiguranja.

Dodatno, sve to otvara i pitanje organizacije poslovanja i nekontrole korištenja voznog parka unutar tvrtke.

Ponovljeni natječaj

U HP-u su prilikom ranije objave sličnog natječaja, također početkom godine, bili izloženi brojnim kritikama, no nisu odustali od ovakvih zahtjeva. U HP-u tvrde da je riječ o maksimalnoj zaštiti imovine, a ne o toleranciji nepravilnog i neodgovornog upravljanja voznim parkom. Ovakvi zahtjevi, tvrde, nisu posljedica dosadašnje prakse korištenja službenih automobila.

Ipak, u ovom slučaju riječ je o kategoriji osobnih vozila i ponovljenom natječaju, jer na natječaj objavljen u proljeće ove godine nije za ovu kategoriju vozila pristigla niti jedna ponuda. Procijenjena vrijednost nabave je 4,32 milijuna kuna.

Pod istim uvjetima Hrvatska pošta je ove godine na leasing već nabavila ostala vozila, osobna i teretna, kod tvrtki ALD Automotive i Porsche leasing. Ukupna procijenjena vrijednost petogodišnjeg leasinga automobila iznosi iznad 105 milijuna kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.