U SVIM DJELATNOSTIMA

Podaci Porezne uprave: Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 12 posto viša nego prošle godine

Autor

lš/h

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 12 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a smanjena za jedan posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

07.06.2021. u 16:34
Ispiši članak

U razdoblju od 31. svibnja do 6. lipnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,8 milijardi kuna, što je za 398,4 milijuna kuna ili 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, izdano je 42,6 milijuna računa, što je 11 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 12 posto, na 26,4 milijuna, a vrijednost im je porasla za četiri posto, na 2,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od tri posto, na 5,6 milijuna, ali je istodobno vrijednost tih računa povećana za 89 posto, na 459,7 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka, dok je 27. travnja lani počela prva, 4. svibnja druga, a 11. svibnja treća faza popuštanja tih mjera.

U prvoj fazi između ostalog je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara, dok je u drugoj fazi omogućen ponovni rad djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera. U trećoj su fazi popuštanja, koja je započela 11. svibnja 2020. počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd. 

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste. 

Krajem prošlog mjeseca, točnije od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano 11 posto manje računa, pri čemu im je vrijednost bila manja za jedan posto.

U odnosu na razdoblje od 31. svibnja do 6. lipnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini zabilježeno smanjenje broja računa za četiri posto, a rast njihove vrijednosti za pet posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za 34 posto, a njihov iznos za 22 posto, odnosno za 126,4 milijuna kuna.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za pet posto

U tjednu od 31. svibnja do 6. lipnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 24. do 30. svibnja 2021. godine, broj računa ostao je na istoj razini, uz porast vrijednosti za pet posto.

Pritom, u trgovini je u prošlom tjednu broj računa smanjen za dva posto, dok je za isti postotak porasla njihova vrijednost. U segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je pak 14 posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 45 posto.

Od 22. veljače do 6. lipnja vrijednost računa veća 9,6 mlrd kuna

Lanjskog 25. veljače zabilježen je prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj, a u izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 6. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 7. lipnja 2020. godine.

Podaci pokazuju kako je u navedenom razdoblju u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 34 posto, a njihov iznos za 24 posto ili 9,6 milijardi kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 6. lipnja ove godine tako je izdano 583,4 milijuna računa, čija vrijednost doseže 50,1 milijardu kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 7. lipnja 2020. godine bilo izdano 434,3 milijuna računa, ukupne vrijednosti 40,5 milijardi kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 34 posto i iznos za 19 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za 29 i 73 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 6. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 9. lipnja pretkrizne, 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 13 posto, a njihov iznos za četiri posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za tri posto, a rast iznosa za dva posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje broja računa za 48 posto, a njihove vrijednosti za 47 posto.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.