NAŠICE

Plenković: U Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada je ugovoreno 16,53 milijardi kuna, a isplaćeno je 6,6 milijardi

Autor

bl/h

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak će u Našicama predsjedati sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a uoči sjednice označio je početak radova na rekonstrukciji našičkog Trga dr. Franje Tuđmana, u sklopu velikog projekta obnove kulturne baštine.

05.10.2020. u 11:19
Ispiši članak

Riječ je o projektu rekonstrukcije dvoraca Pejačević - Velikog i Malog kojim će se, rekao je Plenković, unaprijediti gradska infrastruktura.

"Ovo je projekt koji će unaprijediti infrastrukturu grada Našica i stoga je vrlo značajan i vrijedan. Od zadnje sjednice Savjeta koja je bila održana prošle jeseni u Vukovaru, imali smo pauzu što zbog Covida, što zbog izbora, ugovorili smo dodatnih pet milijardi projekata i sada smo na 16,5 milijardi kuna ugovornih projekata i praktički nam ostaju još dvije milijarde", kazao je premijer Plenković.

Kazao i kako će se na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama dogovoriti dodatak Razvojnom sporazumu, vrijednom više od 10 milijardi kuna.

"To nam govori da je u ovom dijalogu Vlade i županija identificirano sve ono što je strateški bitno za Slavoniju i da ćemo i u drugom mandatu nastaviti politiku pomoću Slavoniji i slavonskim županijama", istaknuo je premijer.

Našički gradonačelnik Josip Miletić ocijenio je kao je Grad Našice primjer dobrog zajedništva zbog dobre suradnje lokalne, regionalne i nacionalne razine i dobrog načina korištenja europskih novčanih sredstava.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić poručio je kako su za razvoj istoka Hrvatske ključne inicijative koje prvenstveno dolaze s lokalnih razina.

Svečanosti na Trgu dr. Franje Tuđmana nazočna je bila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Projekt obnove kulturne baštine "Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog" vrijedan je 99,8 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna nepovratnih sredstava osiguranih iz Europskog strukturalnog i investicijskog fonda. 

Projektom će se izvana i iznutra obnoviti Veliki i Mali dvorac Pejačević, urediti središnji gradski trg - Trg dr. Franje Tuđmana i Trg Isidora Kršnjavoga, kao i Gregerova vila i park pokraj glavnog gradskog groblja.

Ugovoreno 88 posto alokacije za Projekt 'Slavonija'

Andrej Plenković u ponedjeljak je u Našicama izvijestio kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi.

To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru, rekao je Plenković otvarajući 11. sjednicu Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Ocijenio je kako je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u posljednjih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom korona virusa, njezinih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostale aspekte života.

Unatoč pandemiji korona virusa, uspjeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravodobnim otvaranjem osigurali smo gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu, odradili predsjedanje Vijećem EU, a sada krećemo na zacrtane aktivnosti Vlade - socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje, poručio je premijer Plenković.

Po prvi puta, kazao je, osigurana je nova pretpostavka - 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za našu kohezijsku politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj. 

Dodao je kako se radi na redigiranju razvojne strategije do 2030. godine, budući da je izrađena prije pandemije i izmijenjenih gospodarskih okolnosti te da je u tijeku finalizacija tog dokumenta. 

Plenković je najavio da će se u ponedjeljak proširiti razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte, te utvrdili za koje do sada nisu bila osigurana sredstva.

Ističe kako će se u razvojni sporazum uključiti razvojni strateški projekti, a riječ je o 38 projekata, vrijednih 10,7 milijardi kuna.

Nastavit ćemo s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, Osijek i Slavonski Brod, nastaviti s programom integrirane, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, sve u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja, istaknuo je Plenković.

Sudionike sjednice pozdravili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i našički gradonačelnik Josip Miletić, a tijek Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", predstavit će ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.

Po završetku sjednice Savjeta bit će potpisani i uručeni ugovori i odluke za Slavoniju, Baranju i Srijem, a predviđene su i izjave za medije.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Uoči sjednice Savjeta premijer Plenković sastao se s našičkim gradonačelnikom Josipom Miletićem te osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te otvorio radove na rekonstrukciji našičkog Trga Franje Tuđmana.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.