'SOCIJALNO UKLJUČIV GRAD'

Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa 'Zaželi'

Autor

ri

Na prigodnoj svečanosti održanoj 23. lipnja 2021. godine u dvorani Hotela Osijek, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar potpisali su i uručili 18 ugovora o financiranju iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." s predstavnicima gradova, općina i udruga iz Slavonije i Baranje. 

29.06.2021. u 16:46
Ispiši članak

Uručenje ugovora upravo u Osijeku nije bilo slučajno jer, kako je naglasio ministar Aladrović, Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa 'Zaželi'. Stoga su potpisivanju i uručenju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II." sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna, uz potpisnike nazočili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić.

"Danas nastavljamo program 'Zaželi', program koji je u početnoj alokaciji bio zamišljen u vrijednosti 300 milijuna kuna, međutim do sada smo u tom programu u zapošljavanje i socijalnu uključenost investirali više od 1,8 milijardu kuna na području cijele Republike Hrvatske, a Osječko-baranjska županija je najsvjetliji primjer programa 'Zaželi' te govorimo o više od 330 milijuna kuna. Danas uručujemo 18 ugovora vrijednih 25 milijuna kuna za gradove, općine i udruge civilnog društva i sve koji su pronašli svoju svrhu u provođenju tog programa", rekao je ministar Aladrović te najavio:

"U sljedećem višegodišnjem financijskom okviru planiramo također osigurati sredstva za taj program jer on u sebi sadržava tri prioritetne osi (zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje) iz samog Europskog socijalnog fonda. Tako s jedne strane imamo zaposlene žene koje su teže zapošljive na drugim vrstama poslova, a s druge strane imamo zadovoljne korisnike, prije svega osobe starije životne dobi koje trebaju skrb u vlastitim domovima. Na taj način potičemo i postupak deinstitucionalizacije te sam siguran da ćemo u sljedećem razdoblju još kvalitetnije i proaktivnije voditi ovakav program", naglasio je ministar.

Gradonačelnik Ivan Radić je rekao da je Osijek socijalno uključiv grad i izdvaja značajna sredstva za socijalno ugrožene osobe, pružajući im socijalnu zaštitu, a tako će i nastaviti. "Činjenica da se projekt drugi put provodi govori da je dobro osmišljen, a da ga Ministarstvo na čelu s ministrom dobro obavlja, dajući pristup tržištu rada najranjivijim skupinama. Njegova najveća vrijednost  je da se brine o osobama kojima je to najpotrebnije. Grad Osijek će u projektu sudjelovati kao partner", rekao je Radić te čestitao potpisnicima.

Zamjenik župana Mato Lukić je podsjetio da je u prvoj fazi projekta Osječko-baranjska županija prva aplicirala te je ta faza uspješno završena.

"Drugu faza projekta u našoj županiji odnosi se na 55 jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, a također je značajna jer osigurava zapošljivost ranjivih skupina, odnosno žena koje teško pronalaze posao na tržištu rada. Naravno, osobito je značajno što krajnji korisnici osim usluge pomoći u kući dobivaju i uslugu socijalne uključenosti i institucionalizaciju. Osječko-baranjska županija ima spreman projekt za drugu fazu i čim se raspiše natječaj aplicirat ćemo i siguran sam da ćemo projekt nastaviti uspješno provoditi", istaknuo je Lukić.

Osječko-baranjska županija je izradila projektnu prijavu prema kojoj planira zapošljavanje 57 žena koje bi pružale pomoć i podršku za 342 starijih i nemoćnih osoba s područja općina Antunovac, Vladislavci i Draž te gradova Beli Manastir i Osijeka. Vrijednost planiranog projekta je 4.976.360,00 kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.