VELIKA STRKA, MALI PLIJEN

Optima Telekom ni na nebu ni na zemlji

Autor

Dragana Radusinović

Želi li A1 Telekom (bivši Vipnet) kupiti Optima Telekom od HT-a, njihova će ponuda morati biti upečatljivo bolja od one koju bi prema trenutačnim spekulacijama mogla dati United grupa, novi vlasnik mobilnog operatera Tele 2 te Nove TV i N1 Televizije.

09.02.2020. u 13:12
Ispiši članak

Zaključak je to koji proizlazi iz jedne rečenice u natječaju kojim Hrvatski telekom traži kupca za 54 posto vlasništva u Optimi.

U natječaju između ostalog piše da pristignu li "dvije ili više jednakovrijednih ponuda prednost pri kupnji ima ponuditelj koji u trenutku kupnje nije prisutan na konkretnom mjerodavnom tržištu".

U praksi je nemoguće da dva ponuđača slučajno daju jednaku ponudu, no "jednakovrijedno" podrazumijeva širi kontekst, nije riječ samo o ponuđenom iznosu novca.

Mjerodavno tržište u slučaju Optime je fiksna telefonija, a A1 tu uslugu ima u ponudi kroz Bnet, dok United grupa kroz Tele 2 nije prisutna na tom tržištu.

"Nije cilj stvoriti duopol, zar ne?", komentirao je aktualnu situaciju na hrvatskom telekom tržištu jedan konzultant u tom području.

Naime, spojem A1 Telekoma i Optime u fiksnoj telefoniji na hrvatskom bi tržištu i dalje nastavili igrati A1 i HT, a ugrabi li Optimu United Grupa sva bi tri igrača bila u stanju ponuditi kompletnu uslugu – fiksne i mobilne telefonije te pristup internetu.

Potencijalni ponuđači imaju još mjesec dana vremena za procjenu ponuda svojih konkurenata i sastavljanje svojih ponuda. U tom razdoblju "visoke napetosti" stajališta upućenih o tome može li se pojaviti i neki treći potencijalni kupac su različita. Prema jednoj teoriji Optima telekom koji nudi samo uslugu fiksne telefonije, sa svojih dvjestotinjak tisuća korisnika i prihodom u padu prema rezultatima za devet mjeseci prošle godine nije ni dovoljno velika niti dovoljno atraktivna meta koja bi privukla sasvim novog igrača na tržište. Ukupno telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj stagnira pa je teško vjerovati da bi se netko odučio investirati u Optimu da bi na njoj gradio novu kompaniju otimajući korisnike postojećim igračima. Stoga se smatra da je Optima relativno jeftin zalogaj za budućeg kupca.

Podcjenjivanje i preživljavanje

No, upravo je podcjenjivanje Optime, prepričao nam je upućeni izvor, prije dvije godine dovelo do produljivanja privremene uprave HT-a u Optimi.

Podsjetimo, Optima telekom je s oko milijardu kuna duga na leđima bankrotirao prije sedam godina u razdoblju recesije koja je doslovno pomela sve pokušaje liberalizacije tržišta telekoma i iz koje su poslovno živi izašli samo najveći igrači.

Tada je dug Optime prema Zagrebačkoj banci i Hrvatskom telekomu bio dovoljno velik da im bude i problematičan pa su preuzeli Optimu kroz predstečajnu nagodbu. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je HT-u upravljanje Optimom iako su direktni konkurenti i ne mogu se spojiti jer bi time HT imao nedopušten udio na tržištu.

Taj je privremeni aranžman trebao dati vremena Optimi za restrukturiranje poslovanja i priliku velikim vjerovnicima da im vrati dug.

Nakon pet godina privremeni je aranžman produljen na još dvije godine, a Vipnet koji je tada htio kupiti Optimu čak se prijetio žalbama Europskoj komisiji. S druge strane, tumači se da je Vipnet tada ponudio premalo novca za Optimu.

Tijekom svih sedam godina nagađalo se da HT zapravo traži način da trajno zadrži Optimu, no odredbe natječaja o prodaji jasno govore kako to nije moguće. O nevoljkosti da krenu u prodaju Optime govori i činjenica da su natječaj objavili na dan kad su morali, odnosno kad im je istekao rok koji im je Agencija zaštitu tržišnog natjecanja dala da Optimi nađu kupca. Ne nađe li se kupac do početka srpnja ove godine HT će se morati odreći upravljanja, svoj udio prebaciti na Zagrebačku banku, a ona će morati naći investicijsku banku koja će dalje voditi proces prodaje Optime.

Optima je i nakon sedam godina opterećena dugom od 620 milijuna kuna za koji se od novog vlasnika očekuje da ga uredno servisira iz poslovanja kompanije.

Prije sedam godina Zaba i HT su na osnovu analize poslovanja zaključili da se predstečajna nagodba i spašavanje Optime više isplate nego njezin stečaj. Prodajna cijena i interes kupaca za Optimu pokazat će jesu li u toj procjeni bili u pravu i jesu li uspjeli u svojem poslovnom naumu – poslovne revitalizacije propalog telekom operatera.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.