HAMAG-BICRO

Od 21. rujna kreću prijave za Covid kredite i jamstva po novim uvjetima

Autor

bkk/h

Upravni odbor HAMAG-BICRO-a u ponedjeljak je izmijenio uvjete za financijske instrumente Covid-19 zajam za obrtna sredstva, zajam za ruralni razvoj te ESIF jamstva, a zainteresirani će poduzetnici prijave za te programe s povoljnijim uvjetima moći slati od utorka, 21. rujna, izvijestili su iz te agencije.

20.09.2021. u 13:16
Ispiši članak

"Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima", navode iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), uz napomenu da su odluke o izmjenama uvjeta za tri programa financijskih instrumenata - "Covid-19 zajma za obrtna sredstva", "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" i "ESIF jamstva" - donijeli na temelju odluke Vlade. 

Tako je, prema novim uvjetima, u instrumentu "Covid-19 zajam za obrtna sredstva" određen maksimalni iznos zajma od 750 tisuća kuna, a za to se mogu prijaviti svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. imali pad prihoda minimalno 20 posto.

Tom se izmjenom želi omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju, kažu iz HAMAG-a, dodajući da se za te zajmove poduzetnici mogu prijaviti do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021.

Za program "ESIF jamstva" povećan je maksimalni iznosa jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa četiri milijuna eura, na 10 milijuna eura, uz uvjet da se kod jamstava većih od četiri milijuna eura jamči do najviše 50 posto glavnice kredita/leasinga.

"Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana, zbog čega je posljedično poduzetnik imao veće troškove", objašnjavaju iz HAMAG-a.

U programu "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" je došlo do izmjena zbog potrebe potencijalnih korisnika/krajnjih primatelja, te je Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju. Time se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu povećao s dosadašnjih 50 tisuća eura, na 100 tisuća eura, čime se nastoje smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva, poručuju iz HAMAG-a.

"Osluškujući potrebe tržišta, u suradnji s Vladom, relaksirali smo uvjete tri financijska instrumenta za koje postoji značajan interes poduzetnika. To su jedinstveni proizvodi na tržištu te se poduzetnici već od sutra, 21. rujna, mogu prijavljivati po novim, boljim uvjetima. Uz to, izmjena uvjeta covid-19 zajma s minimalnim padom prihoda od 20 posto, pokazatelj je koliko su ranije provedene mjere bile pravovremene za sve poduzetnike čije je poslovanje bilo ugroženo", komentirao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.