POSLOVNI SEKTOR

Objavljeni javni pozivi za projektne ideje u području istraživanja, razvoja i inovacija

Autor

pv/h

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u srijedu je izvijestilo da su objavljeni javni pozivi za dostavu projektnih ideja poslovnog sektora u području istraživanja, razvoja i inovacija, a javni pozivi su otvoreni do 25. ožujka.

20.03.2019. u 10:31
Ispiši članak

Tematska inovacijska vijeća za zdravlje i kvalitetu života, sigurnost, promet i mobilnost, hranu i bioekonomiju te energiju i održivi okoliš objavila su 15. ožujka javne pozive za iskaz interesa za dostavu projektnih ideja poslovnog sektora u tematskim prioritetnim područjima definiranim Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020., navodi se u priopćenju.

Projektne ideje prikupljaju se s ciljem pripreme zalihe projektnih ideja poslovnog sektora u području istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) u skladu sa Strategijom. Na taj se način, kako navode iz Ministarstva, pristupom odozdo prema gore, osigurava učinkovit proces poduzetničkog otkrivanja i pruža podrška provedbi i apsorpciji sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u području IRI.

Iz Ministarstva ističu kako se ovim pozivima prikupljaju isključivo projektne ideje koje će poslužiti za usmjeravanje nadolazećeg natječaja za financiranje projekata koje će raspisivati Ministarstvo gospodarstva u području IRI.

Projektne ideje se trebaju odnositi na razvoj novih proizvoda i usluga, tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u IRI (vlastite aktivnosti istraživanja i razvoja, ugovorna ili kolaborativna istraživanja) te jačanje kapaciteta poslovnog sektora za IRI kroz poboljšanje suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama.

Projektne ideje moraju biti u jednoj ili više kategorija istraživanja i razvoja - industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj, studija izvedivosti, kaže se u priopćenju. Projekti proizašli iz projektnih ideja moraju se moći realizirati u roku od najviše 36 mjeseci od početka eventualne realizacije, na području Hrvatske, a prihvatljivi podnositelji i partneri su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici.

Institucije iz znanstveno-istraživačke zajednice mogu se prijaviti kao partneri poslovne zajednice. Osnovni kriteriji prihvatljivosti temeljem kojih će se validirati relevantnost projektnih ideja su relevantnost projektne ideje za svako prioritetno tematsko područje i kvaliteta projektne ideje, navode iz Ministarstva.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.