URED ZA UDRUGE VLADE RH

Objavljen javni poziv za projekte organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a

Autor

ri

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je 1. srpnja 2020. objavio natječaj "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a" financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna vrijedan 96 milijuna kuna, za koji se očekuje ugovaranje 50 projekata pojedinačne vrijednosti od 500.000,00 do 3.000.000,00 kuna.

24.07.2020. u 09:02
Ispiši članak

Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. koji je temeljni dokument za korištenje Europskog socijalnog fonda ističe važnost i potrebu uključivanja organizacija civilnoga društva u oblikovanje i provođenje javnih politika što pridonosi većoj transparentnosti i povjerenju u javnu upravu. Pozivom se želi jačati kapacitete organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a. Specifično, Poziv je usmjeren unaprjeđenju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a; suradnje organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije znanosti, odnosno u većoj vidljivosti rezultata znanstvenih istraživanja u javnosti te ulaganje u promociju rezultata znanstvenih istraživanja u znanstveno-popularnim medijima i medijima općeg profila te povećanju broja aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djecu i mlade.

Organizacije civilnoga društva imaju važnu ulogu u populariziranju znanosti u društvu te u ovom području provode različite aktivnosti: promocija i populariziranje određenih znanosti i struka, provođenje znanstveno-istraživačkog rada, edukacije i savjetovanja, popularizacija znanstvenih postignuća kroz organiziranje znanstvenih i stručnih seminara, javnih tribina, izložbi, radionica, kulturnih i humanitarnih događanja te izdavanje publikacija i časopisa, razvijanje suradnje i umrežavanje s domaćim i međunarodnim znanstvenicima te obrazovnim, kulturnim i znanstvenim institucijama, organizacijama, institutima i udrugama.

Na poziv se mogu prijaviti udruge i zaklade u obveznom partnerstvu sa znanstvenim institucijama, odnosno organizacijama ili visoko-obrazovnim institucijama iz STEM područja, uz mogućnost sudjelovanja drugih organizacija civilnoga društva (udruga, zaklada, pravnih osoba vjerskih zajednica, umjetničkih organizacija), javnih ustanova (predškolskog odgoja, odgoja i obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi, kulture (uključujući muzeje), te ustanova za obrazovanje odraslih), regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao partnera u projektima.

Poziv je objavljen u modalitetu trajnog otvorenog poziva za koji je prijave moguće predati od 27. srpnja 2020. do utroška sredstava predviđenih Pozivom, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2020. godine.

Cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je na stranicama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Strukturnih fondova i Europskog socijalnog fonda.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.