Ekonomisti su zabrinuti

Novotny za Direktno: Vladina intervencija u Agrokor je Pandorina kutija s nesagledivim posljedicama

Autor

Andrea Latinović

'Hrvatskoj je danas zapravo potreban 'pakt za razvoj' glavnih političkih aktera koji će se dogovoriti o provođenju tržišnih reformi, vladavini prava i jačanju institucija', kaže Novotny. 

15.05.2018. u 13:18
Ispiši članak

''Ostavka Martine Dalić, nakon objavljivanja e-mail korespondencije u vezi pripreme posebnog zakona o Agrokoru, očekivana je. Elektronska prepiska Martine Dalić, bez obzira na sve okolnosti, jednostavno nije način na koji potpredsjenica Vlade smije rješavati akutna politička pitanja u svom resoru.  Međutim, jednako tako je neprimjerena reakcija političara iz opozicijskog kampa koji zazivaju hitna uhićenja. Ukoliko su postojale nezakonitosti u postupcima pripreme posebnog zakona, time se moraju baviti institucije, dakle pravosudna, a ne izvršna vlast'', komentira trenutačno najvažniju političku temu u državi poznati ekonomski analitičar Damir Novotny.

Objašnjava kako je problem nelikvidnosti te konačno insolventnosti Agrokora uistinu već dulje vrijeme pitanje koje utječe na cijeli hrvatski ekonomski sustav te je zasigurno bilo prvorazredno pitanje za kreatore javnih politika. 

No, nastavlja Novotny, ''političari su se, međutim, umjesto jačanja institucija insolvencijskog prava i nastavka procesa institucionalizacije hrvatskog ekonomskog prostora, što jedino može dovesti do ubrzavanja ekonomskog rasta, u slučaju Agrokora odlučili na ad hoc vladinu intervenciju kakvu, osim slučaja Parmalat u Italiji, zapravo nismo vidjeli u EU. Radilo se dakle i slučaju bez presedana.

Utoliko je potpredsjednica Vlade morala, ako je doista postojala sistemska opasnost za nacionalnu ekonomiju (osobno sumnjam da je takva opasnost postojala) te ako se Vlada odlučila na intervenciju posebnim zakonom, voditi cijeli proces s puno više pažnje i transparentno. Trebalo je zasigurno od samog početka uključiti sve vjerovnike, i u kratkom roku predati Agrokor na upravljanje njegovim stvarnim vlasnicima - vjerovnicima.

Način na koji je proces pripreman i kasnije vođen ostavlja prostor za različite hipoteze o zloupotrebama i korupciji, koje danas ispunjavaju politički prostor, dominiraju javnim diskursom te iscrpljuju politički kapital premijera Plenkovića, kojemu bi taj kapital itekako bio potreban za provođenje dugo najavljivanih i nužnih strukturnih reformi''.

Smatra kako je ''donošenje posebnog zakona o  Agrokoru, u najmanju ruku nespretna (ako ne i nešto više) Vladina intervencija u ekonomske procese te otvorena Pandorina kutija sumnji u način kako je proces vođen, ostavit će dugoročne i u ovom trenutku nesagledive posljedice. Ekonomski rast u Hrvatskoj će u neposrednoj budućnosti ovisiti u najvećoj mjeri o investitorima i investicijama u privatnom sektoru.

Visoko zaduženi javni sektor svoje je investicijske potencijale već iscrpio. Investitori, posebno oni međunarodni i veliki, izbjegavaju zemlje u kojima političari ad hoc uređuju ekonomski prostor i koji su skloni improvizacijama u makroekonomskom upravljanju''.

I na kraju, Novotny zaključuje:

''Ostavka Martine Dalić također će ostaviti prostor za populističko pojednostavljivanje načina na koji odgovorna Vlada treba voditi ekonomske politike. Ostavka premijera i Vlade, odnosno 'hapšenja odgovornih za Agrokor', a bez ispitivanja činjenica, može kratkoročno biti privlačna aktualnim političarima, ali je za društveni i ekonomski razvoj u Hrvatskoj pogubna.

Novi izbori i politička nestabilnost ne mogu donijeti novu kvalitetu u upravljanju ekonomskim politikama, upravo suprotno. Hrvatskoj je danas zapravo potreban 'pakt za razvoj' glavnih političkih aktera koji će se dogovoriti o provođenju tržišnih reformi, vladavini prava i jačanju institucija. U suprotnom sve nas čeka novo izgubljeno desetljeće''.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.