ODRŽIVI RAZVOJ

Novih 208 ugovora poljoprivrednicima vrijednih gotovo 26 milijuna kuna

Autor

ig/h

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u utorak je na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske poslala 208 novih ugovora za nekoliko mjera iz Programa ruralnog razvoja, s potporama ukupno vrijednim gotovo 26 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

14.07.2020. u 14:19
Ispiši članak

Najveći broj ugovora, njih 193, poslan je za operaciju 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, vrijednih 21,5 milijuna kuna, pri čemu je svakom poljoprivredniku odobreno 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

 Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima. Naime, pomoću odobrenih sredstava u okviru te operacije financira se kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, gradnja i opremanje prostora, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizanje višegodišnjih nasada, a mogu se izgraditi i opremiti objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kaže se u priopćenju.

Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja RH korisnici su pokazali najveći interes upravo za taj tip operacije, a ukupno je zaprimljeno 6.013 prijava. Početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na natječaj, povećana je na 474,3 milijuna kuna, čime se može financirati 4.261 projekt, dodaje se.

Za operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture poslana su 3 ugovora vrijedna 1,4 milijuna kuna. Time će korisnici izgraditi poučne staze, male rekreacijske objekte, vidikovce, skloništa te postaviti informativne ploče, a sve u svrhu javne dobrobiti i rekreacijske vrijednosti šuma te povećanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavima,  kao i očuvanja i poboljšanja biološke raznolikosti.

Do sada je na drugom natječaju za tu operaciju ugovoreno 86 projekata, vrijednih više od 56 milijuna kuna, ističe se u priopćenju.

Novih 8 ugovora u vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna poslano je i za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru tovnog govedarstva. Do sada su ugovorena 2 projekata u vrijednosti od gotovo 555.000 kuna.

Ugovorena su i 4 projekta s korisnicima operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja se provode putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2., vrijedna više od milijun kuna, zaključuje se u priopćenju iz tog ministarstva.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.