DIO ŠIRE EU STRATEGIJE

NIS Direktiva – prvi korak u unaprjeđenju kibernetičke sigurnosti

Autor

ri

Konferencija posvećena NIS Direktivi zaključena je okruglim stolom s predstavnicima ključnih industrija obuhvaćenih Direktivom, gdje je APIS IT dao osvrt iz perspektive javnog sektora.

15.05.2019. u 16:04
Ispiši članak

Značenje, zahtjevi i učinci Direktive EU-a o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (Network and Infomation Securitiy Directive - NIS) bili su glavna tema konferencije koja je za okruglim stolom okupila predstavnike financijskog, telekomunikacijskog i javnog sektora te stručnjake za informacijsku sigurnost.

NIS Direktiva predstavlja dio šire EU strategije o kibernetičkoj sigurnosti, koja za cilj ima osiguravanje visoke razine zaštite kibernetičke sigurnosti u mrežnim i informacijskim sustavima svim članicama Europske unije pa i Hrvatske.

Koliko je uspostava pravnog okvira za zaštitu od cyber prijetnji značajna na razini EU-a pa i Hrvatske zorno je ilustrirao predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić, koji je istaknuo da je prema istraživanjima u posljednje dvije godine svaka treća organizacija u Hrvatskoj bila izložena nekom obliku kibernetičkog napada. Najveći broj, oko 60 posto, pritom se odnosio na zlonamjerni softver i krađu identiteta, no visok broj pogođenih tim oblicima napada, upozorio je, pokazuje da još uvijek postoji problem sa sigurnosnom kulturom.

Bilić, koji je u raspravi dao pogled javnog sektora, naglasio je da je i APIS IT na dnevnoj bazi izložen takvim prijetnjama zbog velike količine podataka iz javne uprave koje obrađuje i o kojima skrbi. Protiv takvih prijetnji APIS IT se bori zanavljanjem infrastrukture s posebnim naglaskom na informacijsku sigurnost ali i fizičku zaštitu. Najvažnijim korakom, međutim, Bilić smatra podizanje razine osviještenosti svih koji rade s podacima i kontinuirano educiranje zaposlenih.

Sudionici rasprave ocijenili su da je NIS Direktiva, odnosno Zakon o kibernetičkoj sigurnosti kojim je direktiva prenesena u hrvatsko zakonodavstvo prvi korak koji će u praksi značiti unaprjeđenje sigurnosti, osobito na razini top menadžmenta.

Okruglim stolom zaključena je jednodnevna konferencija NIS Direktiva - Jačanje nacionalne obrane od cyber napada, koja je prošli tjedan u organizaciji Infiga uz predstavnike ključnih industrija obuhvaćenih Direktivom okupila stručnjake za kibernetičku sigurnost.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.