sve po zakonu

Nexus: Agrokor je skrivao probleme, pozajmice su bile transparentne

Autor

Direktno.hr

Tvrtka Nexus Private Equity Partneri priopćila je u srijedu kako su pozajmice Agrokoru bile transparentne i zakonite, a da je Agrokor skrivao probleme te optužbe na račun vjerovnika ocjenjuje neprihvatljivima.

26.07.2017. u 18:13
Ispiši članak

U priopćenju se pojašnjava da su Nexus Private Equity Partneri, fondovi Nexus FGS i Nexus FGS II i društva Nexus ulaganje d.o.o. te KHA četiri d.o.o. različite pravne osobe i na njih se primjenjuju različiti pravni okviri.

"Nijedna od navedenih pravnih osoba ni u kojem trenutku nije prekršila zakon niti su poslovne odluke na razini trgovačkog društva iz portfelja fonda u ingerenciji ulagatelja (primjerice HBOR-a). Dodatno, radi se o subjektima koji uspješno posluju i sporne bi se pozajmice prije Zakona o izvanrednoj upravi smatrale dobrim poslovnim potezom", kaže se u priopćenju.

Iznosi se i da je tvrtka Nexus ulaganje od kolovoza do listopada 2016. iz vlastitih sredstava odobrila kratkoročne pozajmice Agrokoru.

Bez signala o problemima Agrokora

"Kako je u rujnu 2016. Nexus ulaganje u Zagreb-Montažu uložilo ukupno oko 38 milijuna kuna, navedena sredstva su u tom trenutku predstavljala višak likvidnosti te je odobravanje kratkoročnih pozajmica Agrokoru, uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja (višestruko vrjednije od iznosa pozajmica) za svrhu imalo isključivo generiranje financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva. Dakle, navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti", dodaje se.

U tom trenutku, kako se navodi, nije postojalo "apsolutno ništa" što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora.

Ističe se da su pozajmice napravljene transparentno, iskazane u poslovnim knjigama društva Nexus ulaganje, i u skladu sa svim relevantnim zakonskim propisima i procedurama, kako što se tiče društva Nexus ulaganje, tako i što se tiče fonda Nexus FGS.

Što se tiče pozajmica društva KHA četiri d.o.o., ono je odobrilo u drugoj polovici 2016. kratkoročne pozajmice Agrokoru, dodaje se.

Ujedno se navodi da je pozajmica Agrokoru odobrena iz sredstava koja su u KHA četiri d.o.o. uložili Agrokor i Karisma Resorts International te je predstavljala višak likvidnosti do početka građenja novog resorta na lokaciji Hotela Plat.

Kratkoročne pozajmice odobrene su Agrokoru uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja, uz suglasnost svih suvlasnika društva KHA četiri, s isključivim ciljem generiranja financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva, kaže se u priopćenju.

U Nexusu naglašavaju da ni tu, u tom trenutku, nakon provedene analize, nije postojalo ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora te da su pozajmice bile transparentne i zakonite.

"Jasno je da je poslovanje Nexus Private Equity Partnera, fonda Nexus FGS i društava Nexus ulaganje d.o.o. i KHA četiri d.o.o. u potpunosti transparentno te smo medijima na upite odgovarali konkretno i detaljno te u svako doba stojimo na raspolaganju svim nadležnim institucijama", zaključuje se u priopćenju.

Dodaje se kako su Nexus Private Equity Partneri zadnjih šest godina kroz ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II direktno utjecali na očuvanje više od 2500 radnih mjesta te otvaranje više od 600 novih radnih mjesta, dok sva društva iz portfelja navedenih fondova zajedno generiraju prihode od više dvije milijarde kuna, od čega više od 60 posto na inozemnim tržištima.

Ramljak: Samo je Nexus indirektno financirao Agrokor

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u srijedu je izjavio da je samo Nexus indirektno financirao Agrokor. Svi ostali fondovi za gospodarsku suradnju, u kojima je i Agrokor jedan od investitora, jesu ulagali u neke projekte koji su i djelomično u Agrokorovom  vlasništvu ili su inicirani od Agrokora, "ali to su zdravi projekti, koji su normalni i smatram da je to normalno financiranje s povratima", rekao je Ramljak.

Sredstva koja su od Nexusa išla prema Agrokoru, a bila su namijenjena za druge svrhe, "nažalost će se morati rješavati kroz proces nagodbe, a mislim da bi regulatori i druge institucije trebali vidjeti što se tu dogodilo i zbog čega je došlo do takve odluke društva za upravljanje tim fondom", istaknuo je.

Dodao je i da je u ovom trenutku teško reći hoće li ta sredstva i u kojem iznosu uopće biti povraćena.

"Nije pitanje dobrog ili lošeg ulaganja, nego je pitanje da li ste imali odobrenje za to ulaganje. Moglo je to biti i ulaganje s povratom od 20 posto, ali ako nemate odobrenje - nemate odobrenje", naglasio je Ramljak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.