DANI NAUTIKE

Nautički turizam postaje najdinamičniji turistički proizvod, no potrebni su pametni potezi

Autor

mn/h

Nautičari su lani u Hrvatskoj dnevno trošili 126 eura po danu, što je za 40 posto više od dnevne potrošnje prosječnog hrvatskog turista, a nautički turizam postaje najdinamičniji turistički proizvod i ima ogroman potencijal, ali za to treba vući pametne poteze i taj vid turizma ne smije biti žrtva institucionalne neusklađenosti, poručeno je s Dana nautike, koji su u četvrtak održani u sklopu 20. Biograd Boat Showa. 

18.10.2018. u 16:50
Ispiši članak

Na tom nautičkom sajmu od 18. do 21. listopada sudjeluje više od 300 izlagača s više od 300 plovila, uz ostalo i 33 premijere luksuznih plovila, a u sklopu sajma Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizira i Dan nautike.

"Nautički turizam postaje najdinamičniji turistički proizvod i ima ogroman potencijal, ali trebamo vući mudre poteze kako bi ovo bila zadnja godina u kojoj bilježimo stagnaciju ili blagi pad od 1,2 posto u dolascima", istaknuo je na Danu nautike potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević. 

Osvrćući se na boravišnu pristojbu za nautičare te na Zakon o pomorskom dobru, Kovačević je istaknuo da se nautičkim turizmom ne bi u budućnosti trebalo upravljati iz više ministarstava, državnih institucija i više jedinica lokalne i regionalne samouprave. "Ne smije biti žrtva institucionalne neusklađenosti i preklapanja", poručio je, dodajući da visina boravišnih pristojbi ne može biti rezultat administrativne matematike, već pažljivo strukturiran sustav koji uzima u obzir stvarni život i potrebe nautičara.

Državna tajnica za more iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac predstavila je novu zakonsku regulativu  za nautički turizam i pomorstvo, a koja se odnosi na izmjene zakona o lučkim kapetanijama, Pomorskog zakonika te Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

"Reforma pomorskog zakonodavstva, koju provodimo kroz izmjene tri stožerna zakona dovest će do povećanja konkurentnosti pomorskog gospodarstva, digitalizacije pomorskog sustava u slijedeće tri godine, podizanja sigurnosti plovidbe i zaštite mora te učinkovitog upravljanja pomorskim dobrom", naglasila je. 

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je govoreći o paketu turističkih zakona - o turističkim zajednicama, o boravišnoj pristojbi i o turističkim članarinama - uz ostalo najavio i novi sustav raspodjele prihoda od boravišne pristojbe u nautičkom sektoru. Time će, istaknuo je, lokalne zajednice u kojima se odvijao nautički promet dobiti više, a to će im omogućiti ulaganje i utjecaj na vlastiti razvoj. 

Po podacima koje je iznio direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, u prvih devet mjeseci ove godine registrirano je više od 440.000 dolazaka te više od tri milijuna noćenja u nautičkom charteru, što su brojke približno na razini prošlogodišnjih. Vodeća tržišta prema broju noćenja u nautičkom charteru tradicionalno su Njemačka i Austrija, rekao je Staničić, dodajući da se znatni napori ulažu i u promotivnim aktivnostima HTZ-a u području nautičkog turizma. 

Inače, Biograd Boat Show, najveći sajam na moru u srednjoj Europi svake godine posjeti oko 15.000 posjetitelja, a posjetitelje, uz veliku ponudu plovila, brodske opreme, motora, elektronike i elektrike za brodove, očekuje i niz pratećih nautičkih, zabavnih, sportskih i kulinarskih događanja. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.