PODACI IZ KOLOVOZA

Na mirovinskom zavodu ponovno manje od 1,6 milijuna građana

Autor

av/h

Ukupan broj osiguranika pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) vratio se u kolovozu ispod razine od 1,6 milijuna, iznad koje je bio u srpnju, te je uz smanjenje za 0,3 posto u odnosu na srpanj krajem kolovoza pri HZMO-u bilo 1.559.446 prijavljenih osiguranika.

11.09.2019. u 09:45
Ispiši članak

U srpnju je, naime, prema HZMO-ovim podacima, broj osiguranika tj. osoba koje su poslodavci prijavili na mirovinski zavod, po prvi puta od kada su dostupni podaci odnosno od siječnja 2012. bio veći od 1,6 milijuna te je iznosio 1.600.405.

Smanjenje osiguranika na mjesečnoj razini za 4959 osoba rezultat je pada u mnogim djelatnostima, no primjetan je očekivan izraziti doprinos pada broja osiguranika u pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, odnosno u ugostiteljstvu i turizmu. To je rezultat sezonskog zapošljavanja i sve veće orijentacije na djelatnosti povezane s turizmom odnosno smanjivanja potrebe za zapošljavanjem kako odmiče središnji dio turističke sezone, kažu analitičari Raiffeisen banka (RBA).

U tim djelatnostima mjesečno smanjenje osiguranih osoba iznosilo je 2205 ili 1,6 posto.

No broj osiguranika pao je u odnosu na srpanj i u prerađivačkoj industriji, za 1125 osoba ili 0,5 posto.

S druge strane, u djelatnostima s pozitivnim mjesečnim pomakom stope rasta ostale su vrlo skromne.

U odnosu na kolovoz 2018. broj osiguranika viši je za 2,3 posto, a RBA-ovi analitičari primjećuju da su unatoč sezonskim oscilacijama na tržištu rada, pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano prisutne još od drugog tromjesečja 2015. godine, te su rezultat oporavka ekonomske aktivnosti i jačanja potražnje za radnom snagom.

Prosječan broj HZMO-ovih osiguranika u prvih osam mjeseci iznosio je 1,55 milijuna, što je 2,3 posto ili 34.707 više u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine. Najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika pritom je došao iz građevinarstva, čiji je udio ukupnom broju osiguranih osoba iznosi 7,2 posto.

Uz prosječni godišnji rast od 7,3 posto u razdoblju siječanj - kolovoz, razmjerno visoki doprinos ukupnom porastu od 22 posto u skladu je s prisutnim pozitivnim trendovima u građevinarstvu, kažu u RBA-u te prognoziraju nastavak rasta broja osiguranika na godišnjoj razini i u idućim mjesecima, uz porast zaposlenosti prema tom pokazatelju za oko 2 posto.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.