USPJEŠNOST POSLOVANJA

MOL kao operater bloka TAL u Pakistanu otkrio nova nalazišta plina i kondenzata

Autor

Istraživačka bušotina Mamikhel South-1 uspješno je dosegla ukupnu dubinu od 4939 m 23. svibnja 2020. godine. Ispitivanjem bušotine ostvaren je dotok plina i kondenzata iz formacije Lockhart & Hangu pri protoku od 6.516 boe/d (16,12 MMscf/d plina i 3.240 b/d kondenzata) pri dinamičkom tlaku od 4476 PSI na ušću bušotine kroz sapnicu 32/64”. U tijeku su daljnja ispitivanja bušotine

14.07.2020. u 15:25
Ispiši članak

MOL ima dokazanu uspješnost poslovanja u Istraživanju i proizvodnji nafte i plina u Pakistanu već 21 godinu i ima udjele u četiri bloka u zemlji. MOL je pronašao 13 nalazišta nafte, plina i kondenzata u Pakistanu od 2000. godine i otkrio više od 400 milijuna boe rezervi ugljikovodika.

Kao operator, MOL je odgovoran za bruto proizvodnju od 89 Mboe/d (od prvog tromjesečja 2020. godine) u bloku TAL, jednom od najvećih blokova za proizvodnju ugljikovodika u zemlji, u kojem MOL ima 8,4  posto udjela.

MOL-ovi partneri u konzorciju su OGDCL, PPL, POL i GHPL. MOL Pakistan drugi je najveći proizvođač UNP-a, sirove nafte i kondenzata u zemlji. Kao operator trenutno zadovoljava oko devet posto potreba Pakistana za prirodnim plinom, 25 posto potreba za naftom i kondenzatom i 22 posto potreba za UNP-om.

"Sa zadovoljstvom najavljujem da smo u Pakistanu otkrili još jedno nalazište. Ovo novo otkriće smanjilo je rizik istraživanja područja akumulacije ugljikovodika​​u dubljim rezervoarima u bloku TAL, što nam daje nove mogućnosti.

Otkriće u Mamikhel South-1 poboljšava energetsku sigurnost zemlje iz vlastitih resursa. Zahvaljujemo našim partnerima u konzorciju na sudjelovanju u zajedničkom ulaganju, kao i vladi Pakistana na stalnoj podršci", rekao je dr.  Berislav Gašo, izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje MOL Grupe.

MOL želi transformirati svoju djelatnost Istraživanja i proizvodnje širenjem na međunarodnoj razini, a novo otkriće dodatno jača tu ambiciju.

Trenutačno je MOL Grupa prisutna sa svojim istražnim i proizvodnim aktivnostima u 14 zemalja, od čega u devet zemalja ima proizvodne aktivnosti. Pored svoje glavne regije, Srednje i Istočne Europe (Mađarska i Hrvatska), MOL je dobro pozicioniran te ima partnerstva u regiji ZND (Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan), na Bliskom Istoku, u Africi te Pakistanu kao i u regiji Sjevernog mora (Velika Britanija, Norveška).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.