VELIKO PREUZIMANJE

MOL Grupa dogovorila kupnju 9,57 posto udjela u polju ACG u Azerbajdžanu te 8,9 posto u naftovodu BTC

Autor

lb

MOL je s kompanijama Chevron Global Ventures Ltd i Chevron BTC Pipeline, Ltd potpisao ugovor o akviziciji njihovih vlasničkih udjela u istraživanju i proizvodnji te transportu i skladištenju u Azerbajdžanu, uključujući neoperativni udio od 9,57 % u naftnom polju Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) i efektivni udio od 8,9 % u naftovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) kojim se sirova nafta prevozi do sredozemne luke Ceyhan, za ukupnu cijenu od 1,57 milijardi američkih dolara (koja podliježe korekcijama pri zaključenju).

04.11.2019. u 17:08
Ispiši članak

Kad se transakcija dovrši, MOL će postati treći najveći partner na polju ACG. 

Golemo polje ACG glavna je proizvodno naftno polje u Azerbajdžanu. Proteže se na preko 400 četvornih kilometara i obuhvaća šest odobalnih proizvodnih platformi. Proizvodi naftu od 1997. godine i ima izvrsne dvadesetogodišnje operativne rezultate. Najvećim naftnim poljem u toj zemlji upravlja naftni gigant BP, a njegova prosječna dnevna proizvodnja u 2018. godini iznosila je 584.000 barela.

MOL Grupa će se na ovoj ključnoj strateškoj koncesiji udružiti s renomiranim svjetskim partnerima kao što su BP, Exxon, Equinor i SOCAR. MOL je također stekao udjel u naftovodu BTC kojim se sirova nafta iz Azerbajdžana transportira u tursku luku Ceyhan na Sredozemnom moru. 

Udjelom u ovom velikom polju MOL-ova proizvodnja u nadolazećim godinama povećat će se za oko 20.000 barela dnevno, a također će se značajno povećati MOL-ove dokazane i vjerojatne rezerve.  

Nova će imovina nakon dovršetka transakcije odmah početi pridonositi EBITDA i slobodnom novčanom toku Grupe. Polje ACG proizvodi uz niske troškove i ima izvrsne rezultate proizvodnje u protekla dva desetljeća, a ostvarivalo bi dobit i u okruženju znatno nižih cijena nafte. 

Ova transakcija odlično se uklapa u MOL-ov trenutačni portfelj i pridonosi daljnjoj transformaciji MOL-ove djelatnosti Istraživanja i proizvodnje u međunarodno poslovanje, šireći prisutnost kompanije u Zajednici neovisnih država kao ključnoj regiji,. Transakcija je usklađena s ciljevima transformacije postavljenima strategijom do 2030. te dodatno jača integrirani i otporni poslovni model Istraživanja i proizvodnje te rafinerijskog poslovanja MOL Grupe.   

Ukupna cijena koju će MOL Grupa platiti za ovu transakciju iznosi 1,57 milijardi američkih dolara (podliježe korekcijama pri zaključenju transakcije), a financirat će se iz raspoložive likvidnosti kompanije. 

"Ova velika transakcija u vrijednosti od 1,57 milijardi američkih dolara značajan je iskorak u izgradnji našeg međunarodnog portfelja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje u jednoj od naših glavnih regija, Zajednici neovisnih država, gdje ćemo se udružiti s renomiranim svjetskim partnerima. Nakon zaključenja ove transakcije, oko pola naše proizvodnje dolazit će s lokacija izvan srednje i istočne Europe, što će nam pružiti zdravu ravnotežu. Ovim novim barelima također jačamo svoj otporni, integrirani poslovni model, koji će nastaviti generirati snažni novčani tok za financiranje MOL-ovih transformacijskih projekata u razdoblju do 2030., a ujedno će i povećati dividende naših dioničara," prokomentirao je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

"Preuzimanje udjela u polju ACG označava početak novog poglavlja MOL-ove priče u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje te snažan iskorak prema ostvarenju našeg obećanja o anorganskom obnavljanju rezervi. Dovršetkom akvizicije polja ACG bit ćemo u dobrom položaju za očuvanje izvrsne sposobnosti generiranja novčanog toka u MOL-ovoj djelatnosti Istraživanja i proizvodnje na duže vrijeme. MOL-ovo Istraživanje i proizvodnja bilježi izvrsne rezultate i ostvaruje iznimnu profitabilnost u protekle tri godine, a ovom transakcijom nastavljamo transformaciju djelatnosti u međunarodno poslovanje, kao što smo obećali svojom strategijom do 2030. godine", rekao je Berislav Gašo, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Istraživanje i proizvodnju.

Transakcija podliježe odobrenjima vlada i regulatornih tijela, a očekuje se da će se zaključiti do drugog tromjesečja 2020. godine. 

 O polju ACG i naftovodu BTC 

ACG je glavno azerbajdžansko proizvodno naftno polje sa šest odobalnih proizvodnih platformi s prosječnom proizvodnjom od 584.000 barela dnevno u 2018. Područje obuhvaćeno koncesijom proteže se na preko 400 četvornih kilometara i nalazi se na gotovo 120 km od obale Kaspijskog mora. ACG proizvodi naftu od 1997.,a samo polje razvijalo se u nekoliko faza. Poljem ACG upravlja BP, s udjelom od 30,4 %, a preostale udjele drže SOCAR (25,0 posto), Chevron (9,57 posto), INPEX (9,3 posto), Equinor (7,3 posto), Exxon (6,8 %), TPAO (5,7 posto), Itochu (3,7 posto) i ONGC (2,3 posto). 

Naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), dug 1768 km, služi kao glavni transportni pravac za naftu proizvedenu na polju ACG iz Bakua u Azerbajdžanu preko Gruzije do lučkih objekata u turskom Ceyhanu na Sredozemnom moru.  

MOL Grupa

MOL Grupa je integrirana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljikovodika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Azerbajdžan postaje 14. zemlja u MOL-ovom portfelju istraživanja i proizvodnje. Unutar integriranog lanca opskrbe MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima više od 2000 benzinskih postaja u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.