DIONICE PRODALO 369 DIONIČARA

Mirovinski fondovi PBZ CO i Erste povećali svoj udio u crikveničkom Jadranu na 80,82 posto

Autor

dd/h

Ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste za preuzimanje crikveničkog Jadrana prihvatilo je 369 dioničara Jadrana, koji su prodali 10,08 posto dionica crikveničke hotelske tvrtke, čime su mirovinski fondovi povećala svoj udio u Jadranu na 80,82 posto, objavila su fondovi. 

02.08.2018. u 19:10
Ispiši članak

Mirovinski fondovi PBZ Croatia osiguranje i Erste su početkom travnja kupili 70,74 posto dionica koje je država imala Jadranu, a sredinom lipnja su objavili ponudu za preuzimanje crikveničke hotelsko-turističke tvrtke u kojoj su ponudili 5,75 kuna po dionici. 

Ti su mirovinski fondovi danas putem Zagrebačke burze objavili izvješće o preuzimanju u kojem navode da je njihovu ponudu prihvatilo 369 dioničara, od kojih su kupili 4.954.664 dionice ili 10,08 posto dionica Jadrana. 

Inače, temeljni kapital Jadrana iznosi 491,3 milijuna kuna i podijeljen je na 49.131.669 dionica,  a nakon ponude za preuzimanje PBZ Croatia osiguranje i Erste mirovinski fondovi ukupno drže 39.709.432 dionice ili 80,82 posto dionica Jadrana.  

Za mirovinske je fondove obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Jadrana nastala 6. travnja, kada su s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CREP) sklopili ugovor o kupnji 70,74 posto dionica koje je država imala u toj crikveničkoj hotelsko-turističkoj tvrtki. Na natječaju CERP-a za prodaju državnih 70,7 posto dionica Jadrana jedinu su obvezujuću ponudu dali mirovinski fondovi PBZ Croatia osiguranje i Erste, koji su za te dionice ponudili 199,8 milijuna kuna ili gotovo 6 milijuna kuna više od početno traženih, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran s 200 milijuna kuna.

Mirovinski su fondovi početkom srpnja zatražili sazivanje glavne skupštine Jadrana a "u cilju ispunjenja obveze dokapitalizacije" iz ugovora o kupnji dionica od države. 

Uprava Jadrana je nakon toga za 24. kolovoza sazvala izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj dioničari najprije trebaju donijeti odluku o redovnom smanjenju temeljnog kapitala, a potom i odluku o povećanju temeljnog kapitala. 

Dioničarima je, naime, predloženo da najprije donesu odluku da se temeljni kapital Jadrana, koji iznosi 491,3 milijuna kuna i podijeljen je na 49.131.669 dionica, smanji za 208,8 milijuna kuna, na 282,5 milijuna kuna, i to radi unosa sredstava dobivenih smanjenjem u rezerve društva. 

Kako bi nakon tog smanjenja iznos temeljnog kapitala koji otpada na jednu redovnu dionicu Jadrana pao ispod zakonom propisanog iznosa, smanjenje bi se provelo spajanjem dionica i to tako da se tri dionice spoje u jednu. 

Nakon donošenja odluke o smanjenju, dioničari bi trebali donijeti i odluku o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala, i to za najviše 282,5 milijuna kuna, na iznos od najviše 565,24 milijuna kuna. 

To bi se povećanje provelo uplatom u novcu, izdavanjem najviše 16.390.360 novih dionica, a provelo bi se ponudom novih dionica postojećim dioničarima u jednom krugu. 

Nove dionice izdale bi se za iznos od 17,25 kuna, predviđeno je pozivom za glavnu skupštinu. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.