ZBOG PANDEMIJE

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u e-savjetovanje program potpore zbog otežanih uvjeta poslovanja

Autor

lš/h

Ministarstvo poljoprivrede je u e-savjetovanje uputilo Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom korona virusa vrijedan 70 milijuna kuna.

17.11.2020. u 22:02
Ispiši članak

Najviši iznos potpore po korisniku iznosi 100 tisuća eura.

Program obuhvaća potpore uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele, tovne junadi i krmača te proizvođačima jabuka mandarina i krumpira, navodi Ministarstvo u priopćenju u utorak.

Postupak elektronskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću traje do 20. studenog 2020., a program će se provoditi od datuma primitka odluke Europske komisije o odobrenju dodjele državne potpore te će se potpora moći dodijeliti najkasnije do 30. lipnja 2021.

Programom će se financijski pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji su se, zbog usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih širenjem bolesti Covid-19, suočili s iznenadnim poslovnim poteškoćama i tržnim poremećajima s padom potražnje, a time posljedično i s padom cijena i padom prodaje, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Naša namjera je tom potporom sanirati pretrpljene gubitke, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razinu primarne proizvodnje prije pojave COVID-19. Na taj način će se zadržati proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju, postojeća razina zaposlenosti, kao i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom", rekla je Vučković.

Potpora uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele iznosit će pet milijuna kuna, uzgajivačima tovne junadi 25 milijuna kuna, uzgajivačima krmača 14 milijuna kuna, proizvođačima jabuka osam milijuna kuna, proizvođačima mandarina osam milijuna kuna te proizvođačima krumpira 10 milijuna kuna.

Najviši iznos potpore po korisniku je 100.000 eura, a ako će za to postojati potreba, novčana sredstva između mjera mogu se preraspodijeliti.

Savjetovanje je na poveznici - https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=15340.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.