KROZ PET FINANCIJSKIH INSTRUMENATA

Ministarstvo poljoprivrede: Isplaćeno 319 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja

Autor

lš/h

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je do 25. studenog kroz pet financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja, isplaćeno gotovo 319 milijuna kuna namijenjenih ulaganju u poljoprivredu, preradu i šumarstvo.

27.11.2020. u 14:25
Ispiši članak

"Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo kroz pet financijskih instrumenata iznosi više od 790 milijuna kuna, od kojih je do 25. studenog isplaćeno gotovo 319 milijuna kuna putem 863 zahtjeva", kaže se u priopćenju Ministarstva.

Više od 37 posto isplaćenih sredstava investirano je u sektor biljne proizvodnje/ratarskih kultura.

Slijedi sektor mješovitih gospodarstava (usjevi i stočarstvo) s 20 posto te stočarstva i proizvodnje mlijeka s 17 posto.

Ministarstvo je u suradnji s HBOR-om i Hamag-Bicro-om od rujna 2018. uspostavilo četiri financijska instrumenta te dvije dodatne kreditne linije, kako bi potaknuli i podržali rast i razvoj te u kratkom roku osigurali likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuli oporavak nakon korona krize, podsjećaju iz Ministarstva.

Navode i da su korisnici financijskih instrumenata, odnosno krajnji primatelji ovakvih oblika EU sredstava, u najvećoj mjeri OPG-i, njih čak 627.

Potencijalni krajnji primatelji su mikro, mali i srednji poduzetnici iz sektora poljoprivrede, prerade i šumarstva koji udovoljavaju uvjetima prihvatljivosti korisnika propisanim u Programu ruralnog razvoja za podmjere 4.1, 4.2, 6.4, 8.6, a obuhvaćaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte, trgovačko društvo ili zadrugu ili proizvođačku organizaciju te vlasnike i/ili posjednike šuma upisane u upisnik šumoposjednika, udruge šumoposjednika i izvoditelje šumarskih radova koji su fizičke ili pravne osobe registrirane za izvođenje šumarskih radova te su u postupku licenciranja potvrđeni kao kvalificirani i poslovno sposobni za njihovo izvođenje.

Financijski instrumenti mogu koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima i modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva, šumskouzgojnim radovima i u predindustrijskoj preradi drva.

Zahtjevi za odobrenje zajmova i kredita se zaprimaju i obrađuju po trajno otvorenom kreditnom/jamstvenom programu do iskorištenja alokacija, a u odnosu na tržišno dostupne uvjete kreditiranja (financiranja) odobravaju se uz niže kamatne stope, niže naknade, duže rokove otplate i veću mogućnost počeka te uz manje instrumente osiguranja.

Zbog toga su financijski instrumenti prepoznati kao izuzetno povoljni za poljoprivredne proizvođače, prerađivače te poduzetnike u šumarskom sektoru jer pružaju dodatne mogućnosti očuvanja i unapređenja njihove proizvodnje, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.