KRIZA U POLJOPRIVREDI

Ministarstvo poljoprivrede i HBOR predstavili 'Obrtna sredstva za ruralni razvoj'

Autor

ig/h

Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada. 

29.05.2020. u 11:06
Ispiši članak

Riječ je o novom programu kreditiranja likvidnosti poljoprivrednika i prerađivača poljoprivrednih proizvoda te subjekata koji djeluju u sektoru šumarstva čije je poslovanje pogođeno pandemijom Covid-19, ističu u odvojenim priopćenjima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Kredite će odobravati izravno HBOR uz kamatnu stopu od 0,5 posto, a korisnici kredita oslobođeni su svih naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja (npr. naknade za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava i sl) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja, uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita. 

Zahtjevi za kredit moći će se podnijeti HBOR-u od ponedjeljka 1. lipnja.

Minimalni iznos kredita je 190 tisuća, a maksimalni 1,52 milijuna kuna.

Sredstva se odobravaju na rok do pet godina (uključujući poček do 12 mjeseci), odnosno do tri godine (uključujući poček do šest mjeseci) za kredite u iznosu 760 tisuća kuna ili manje.

Instrumenti osiguranja su zadužnice i bjanko zadužnice korisnika kredita te, po potrebi, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako će se tim novim instrumentom u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom korona virusa COVID-19.

Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), nabavu sirovina i podmirenje obveza prema dobavljačima te ostalih troškova tekućeg poslovanja.

Sredstvima se ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, napominju iz HBOR-a.

Ukupan iznos sredstava namijenjen za ove kredite iznosi 130 milijuna kuna, a osiguran je prenamjenom dijela financijskog instrumenta "Investicijski krediti za ruralni razvoj" u financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj".

Zahtjevi za kredit zaprimaju se do 31. prosinca ili do iskorištenja ukupnog iznosa raspoloživih sredstava, navodi se u priopćenju Ministarstva i HBOR-a

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.