PLANIRA SE OTVORITI 686 NOVIH RADNIH MJESTA

Ministarstvo gospodarstva zaprimilo 47 prijava za korištenje potpora za ulaganje

Autor

bkk/h

U prvom ovogodišnjem tromjesečju u Hrvatskoj je zaprimljeno 47 prijava za korištenjem potpora za ulaganje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz planirano otvaranje 686  novih radnih mjesta, priopćeno je u petak iz tog ministarstva.

03.04.2020. u 17:40
Ispiši članak

Od toga, 39 prijava odnosi se na male i srednje poduzetnike, čija je planirana vrijednost ulaganja više od 500 milijuna kuna, uz istovremeno planirano otvaranje 551 novih radnih mjesta. Preostalih 8 prijava vezano je uz velike poduzetnike, čija je planirana vrijednost ulaganja gotovo milijardu kuna, uz 135 planiranih novih radnih mjesta.

Tako visina ukupno planiranih ulaganja iznosi gotovo 1,5 milijardi kuna, uz planirano otvaranje 686 novih radnih mjesta, ističe se u priopćenju.

U istom razdoblju, Ministarstvo je izdalo 36 potvrda o statusu korisnika potpore za ulaganje ranijim prijaviteljima koji su zadovoljili potrebne uvjete. Ukupna planirana visina ulaganja tih projekata iznosi nešto više od milijardu kuna, uz otvaranje 823 novih radnih mjesta.

Potpisujući neke od tih potvrda, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da se unatoč cijeloj situaciji uzrokovanoj korona virusom investicije i dalje planiraju i događaju. 

"Konstantno zaprimamo i obrađujemo zahtjeve naših poduzetnika za nekom od poticajnih mjera Ministarstva kroz Zakon o poticanju ulaganja ili Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte. Drago mi je vidjeti da čak i u ovim izazovnim vremenima bilježimo nove prijave za ulaganje, tako da će naše Ministarstvo i u idućem razdoblju aktivno raditi na omogućavanju potrebnih sredstava poduzetnicima što putem proračuna, a što putem bespovratnih sredstava iz EU fondova", naglasio je ministar Horvat.

Iz Ministarstva podsjećaju da je prije dva tjedna, 20. ožujka na snagu stupio i novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju ulaganja, koji je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izradilo s ciljem poboljšanja uvjeta za privlačenje i poticanje ulaganja u Hrvatskoj.

Navode da su izmjenama tog Zakona uređena dva temeljna pitanja. Prvo se odnosi na uvođenje prijelazne mjere 'grace' period, kojom se produljuje propisano razdoblje očuvanja broja novootvorenih radnih mjesta za tri godine.

Konkretno, ta je mjera vezana uz slučajeve smanjenja broja radnih mjesta uzrokovanih padom industrijske proizvodnje te potražnje roba i usluga na području EU, tj. nepovoljnim uvjetima na tržištu rada koji su nedvojbeno izazvani širenjem epidemije korona virusa.

Drugo pitanje vezano je uz uvođenje nove poticajne mjere za ulaganje – potpore za modernizaciju poslovnih procesa, koja se odnosi na automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju proizvodnih procesa. Osnovna namjena ove potpore je transformirati proizvodno-prerađivačku industriju prema tehnološkoj razini industrije 4.0.

"Obje ove mjere daju poticaj očuvanju radnih mjesta izravno povezanih s projektima ulaganja u Hrvatskoj, zatim očuvanju materijalne osnove realiziranih projekata ulaganja te očuvanju gospodarskih aktivnosti poslovnih subjekata, čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije korona virusa", napominje Horvat.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.