ENERGETSKI PROJEKTI

Ministarstvo gospodarstva: Europska investicijska banka podržala Hrvatsku i njena veća ulaganja u projekte energije, klime i održivosti

Autor

ig

"S ciljem proširenja suradnje na razvoju i financiranju ključnih energetskih, održivih i klimatskih projekata, danas je online potpisan Sporazum o razumijevanju između Europske investicijske banke i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja", poručili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

28.01.2021. u 16:11
Ispiši članak

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Potpisivanju su, uz ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića, prisustvovali i potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieca, voditelj stalnog predstavništva Europske unije u Republici Hrvatskoj Ognien Zlatev te Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu.

Republika Hrvatska je prva država koja je potpisala ovakvu vrstu sporazuma s Europskom investicijskom bankom.

Sporazumom je dogovoreno kako će se kontinuirano razvijati zajedničke operacije u sektorima kao što su infrastruktura za proizvodnju i prijenos električne energije iz obnovljivih izvora; mjere čiste energije i energetske učinkovitosti, obnove i prenamjene zgrada; zelena mobilnost; te pružiti potporu transformaciji hrvatskog gospodarstva u kružno gospodarstvo.

Europska investicijska banka pružit će potporu hrvatskom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i podržati ključne energetske i klimatske inicijative poput Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Partneri će također surađivati ​​kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti koje proizlaze iz programa Europske unije poput InvestEU-a, Europskog zelenog plana i Fonda pravedne tranzicije.

'Ovaj sporazum predstavlja suradnju na zajedničkim ciljevima vezanim uz energetiku, održivost i klimatske projekte u Hrvatskoj. Omogućit će Hrvatskoj da maksimalno iskoristi mogućnosti koje proizlaze iz različitih programa, fondova i inicijativa EU-a i privuče više sredstava za ključne operacije, što će pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, kako uslijed pandemije COVID-19, tako i nakon dva razorna potresa koje je Hrvatska pretrpjela', istaknuo je Dario Scannapieco, potpredsjednik Europske investicijske banke.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako Hrvatska u potpunosti podržava odluku Europskog vijeća da se cilj smanjenja CO2 do 2030. poveća na 55% što će doprinijeti u ispunjenju ciljeva Pariškog sporazuma. Naveo je, među ostalim, kako je Hrvatska donijela novu Energetsku strategiju koja će biti temelj održivom gospodarstvu u sljedećem desetljeću te je predložen niz mjera koje se odnose na dekarbonizaciju, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, promet, poljoprivredu kako bi se ispunili ciljevi zacrtani u Strategiji i Nacionalnom energetskom i klimatskim planu.

'Predložili smo više od stotinu mjera i potpuno smo svjesni da će biti potrebna ozbiljna ulaganja u sve sektore. Dekarbonizacija i prijelaz na zeleno gospodarstvo nisu samo obaveza nego i velika prilika. To je prilika za razvoj zelene ekonomije u Hrvatskoj, a EIB vidimo kao značajnog partnera u provedbi projekata koji će doprinijeti ostvarenju naših ciljeva', rekao je ministar Ćorić.

'Pozdravljamo ovu suradnju koja će pomoći maksimalno iskoristiti sve mogućnosti stvorene EU fondovima i inicijativama u području klime i energije. To će pomoći Hrvatskoj da najbolje iskoristi Europski zeleni plan, te uspješno implementira njegove ambiciozne energetske i klimatske projekte, u skladu s ciljem Europske unije kako bismo postali klimatski neutralni do 2050.', izjavio je Ognien Zlatev, voditelj stalnog predstavništva Eurospke unije u Republici Hrvatskoj.

Očekuje se da će provedba projekata zacrtanih u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu potaknuti lokalno gospodarstvo kako bi se brže oporavilo od posljedica pandemije COVID-19 i dva razorna potresa koji su Hrvatsku pogodili 2020. godine.

Do danas je Europska investicijska banka podržala gospodarski i socijalni razvoj Hrvatske ulaganjem 6,71 milijarde eura u operacije koje pokrivaju najvažnije sektore hrvatskog gospodarstva, uključujući promet, okoliš, energetsku infrastrukturu, proizvodnju i usluge. Druga ključna komponenta aktivnosti Europske investicijske banke u Hrvatskoj je podrška malim i srednjim poduzećima kroz stvaranje mogućnosti dugoročnog financiranja u suradnji s lokalnim financijskim institucijama.  

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.